2024. május 18. - Erik, Alexandra

MSZP: megrengett a magyar demokrácia

Mesterházy Attila szerint az elmúlt száz nap megrengette Magyarországot és a magyar demokráciát. A szocialista pártelnök-frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatóján ámokfutásnak nevezte az Orbán-kormány eddigi tevékenységét.
2010. szeptember 3. péntek 15:44 - HírExtra
Úgy fogalmazott: Orbán Viktor száz napja a megszegett ígéretek, a demokrácia elleni támadás és az elmulasztott lehetőségek napjai voltak.

Mesterházy Attila azt kérte a kormánytól, hogy sokkal inkább az emberek problémáival foglalkozzon, mint a saját hatalmának bebetonozásával. Foglalkozzanak azzal, hogy hogyan lehet Magyarországot egy nyugatos, modern demokráciává fejleszteni, ehhez pedig arra van szükség, hogy ne kevesebb demokrácia legyen az országban, hanem több szabadság - jelentette ki.

Emlékeztetett arra: Orbán Viktor a választások előtt egyebek mellett azonnali és radikális adócsökkentést ígért, valamint azt, hogy rendbe teszik a közbiztonságot. Hozzátette: a Fidesz elnöke azt is mondta, hogy új költségvetést terjesztenek a parlament elé, bár - mint fogalmazott - az egyetlen jó hír, hogy ezt nem tették meg.

Mesterházy Attila felidézte: a Fidesz megbecsülést és pénz ígért a közszolgálatban dolgozók számára. Béremelést ígért a pedagógusoknak, az egészségügyben dolgozóknak, a rendőröknek, a katonáknak és "mindenkinek, aki szembe jött velük és akinek választójoga van Magyarországon"- tette hozzá.

Kitért arra: a Fidesz ígéretei között szerepelt az is, hogy megvédik a devizahiteleseket és biztosítják, hogy a törlesztőrészletekbe ne roppanjanak bele a családok. Ehhez képest kétszer sikerült már bedönteniük a forintot és ma sem tesznek semmit annak érdekében, hogy a forint árfolyama stabilizálódjon - hangoztatta.

A pártelnök összegzése szerint Orbán Viktor becsapta a magyar választókat.
A "demokrácia elleni támadásra" példaként említette, hogy pártkatonák kerültek a legfontosabb állami pozíciókba, olyan médiatörvényt akarnak elfogadtatni, amely korlátozza a sajtószabadságot, és a demokratikus intézményeket fegyverként akarják felhasználni a velük egyet nem értők megfélemlítésére.

Ide sorolta az új alkotmányt is, amely az elmúlt száz napban megvalósított intézkedéseket betonozná be.

Mesterházy Attila úgy látja: a Fidesz egy olyan rendet akar kialakítani az országban, amely nem nemzeti konszenzuson, hanem pártpolitikai érdeken alapul.

A szocialista politikus álláspontja szerint azért volt az elmulasztott lehetőségek száz napja a kormány eddigi tevékenysége, mert a kétharmados többség lehetőséget adott volna a Magyarország előtt álló tényeges problémák orvosolására és a nemzeti modernizáció elindítására, de egyik sem történt meg. Ehelyett a kormányzat az elmúlt időszakban szimbolikus jelentőségű intézkedéseket és a választóknak a jövőben kárt okozó döntéseket hozott - mondta.
Kiemelte: az MSZP partner lett volna minden olyan egyezetésben, amely Magyarország jövőjét, sikerét alapozza meg.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva leszögezte: az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, mert ezen az oldalon a legtöbb ajánlószelvényt gyűjtötte és a legtöbb jelöltet állítja.

Kitért arra: a párt egyharmaddal több ajánlószelvényt gyűjtött most, mint a tavaszi parlamenti választások előtt.

Arra az újságírói kérdésre, amely - felidézve Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egykori államtitkárának a 2002 és 2010 közti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén elmondott szavait - arra volt kíváncsi, hogy az MSZP elnézést kér-e a 2006 őszén történtekért,

Mesterházy Attila úgy válaszolt: ha bármilyen hiba történt a kormányzati cselekvésben, akkor a felelős személyeknek kell bocsánatot kérniük, vagy az akkori kormánynak, mint testületnek lehet elnézést kérnie. Nem az MSZP elnökségében, párttestületeiben döntöttek kormányzati cselevésekről - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását