2024. május 5. - Györgyi

Jazzmuzsika szól Budapesten

Új néven, de már nyolcadszor jelentkezik az évadkezdet egyik meghatározó dzsesszeseménye: a szerdán induló Jazzforum Budapestet Magyarország 2011-es EU-elnökségének előhangjául szánják a szervezők.
2010. szeptember 4. szombat 12:16 - HírExtra
A korábban MOL Jazz Fesztiválként ismert dzsesszsorozat megújulva, Jazzforum Budapest néven várja közönségét, de legjobb hagyományait híven őrzi - mondta el az MTI-nek Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) vezetője.

Az ötnapos rendezvény 30 koncertjének zöme így hazai és külföldi zenészek koprodukciója, köztük 7 lemezbemutató is egyben. A Művészetek Palotája idén is - mint megnyitása óta mindig - a nyitó- és a záróhangversenynek ad helyet.

Az idei fesztivál speciális fókuszát az EU-elnökségi trió három országa, Spanyolország, Belgium és Magyarország adja. Spanyol-belga-magyar együttműködésben összesen 8 produkció lesz hallható.

Az első esten először a spanyol Perico Sambeató szaxofonos és Marc Miralta dobos Oláh Kálmán zongorista-zeneszerzővel és Szandai Mátyás nagybőgőssel lép pódiumra. A két hazai muzsikus és Marc Miralta együttműködése már nem új keletű, a kvartetté bővült együttes egy barcelonai koncertet és külön próbaidőszakot követően, a budapesti lemezfelvétel után mutatkozik be a Fesztivál Színházban.

A nyitókoncert második felében a Modern Art Orchestra, Fekete-Kovács Kornél (karmester), Bert Joris (trombita), Perico Sambeat (szaxofon), Joaquín Gómez (ének) és Javier Gavara (flamenco gitár) foglalja el a Fesztivál Színház színpadát. A belga színt képviselő Bert Joris az ország leghíresebb trombitása, saját kvartettje az egyik legnevesebb belga dzsesszformáció.
Csütörtökön, pénteken és szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában három meghatározó európai dzsessz-színtér - Franciaország, Németország és Hollandia - innovatív muzsikusai lépnek fel. Közöttük az összekötő "kapocs" a cimbalom és egyik legkiválóbb megszólaltatója, Lukács Miklós.

A Budapest Jazz Clubban inkább a dzsessz fő sodrát bemutató koncerteket tartanak, esténként kettőt. Utánuk pénteken és szombaton éjszakába nyúló jam sessionöket hallhatunk. A Ráday utcai kávézókban pedig érdekes, fiatal dzsesszmuzsikusokat ismerhet meg a közönség.
A fesztivál programjába amerikai, svájci és német muzsikusok is bekapcsolódnak. Hans Lüdemann német zongorista a francia Sébastien Boisseau-val (nagybőgő) és a Svájcban élő szerb Dejan Terziccel (dob) játszik a záró napon. A koncert első és második része egyaránt lemezbemutató, a szünet után Dresch Mihállyal (szaxofon) és Szandai Mátyással (nagybőgő) az amerikai Lafayette Gilchrist és Hamid Drake(zongora, illetve dob) zenél.

Mint azt Gőz László elárulta, az új, Jazzforum Budapest névvel nemcsak a BMC által szervezett rendezvények - a sanghaji Art Forum Hungary vagy a Forum Expo elektronikus zenei napok - sorába kívnánták beilleszteni, de a néhány éve megszűnt Jazzforum című lengyel folyóiratra is emlékeznek, amely a 70-es és 80-as években a műfaj legfontosabb orgánuma volt Kelet-Európában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását