2024. május 4. - Mónika, Flórián

Moszkva ünnepel

Moszkva a Város Napját ünnepli a hétvégén.
2010. szeptember 4. szombat 11:51 - HírExtra
Moszkva a Város Napját ünnepli a hétvégén számos fesztivállal, utcabálokkal és tűzijátékkal, de a szokásosnál szerényebb keretek között, mert az önkormányzat sok programot kihúzott azzal, hogy a nyári aszály és a tüzek nyomán az így megtakarított pénzt is szociális célokra kívánja fordítani.


Az orosz főváros hivatalosan fennállásának 863. évfordulójáról emlékezik meg. A régészek azonban az ünnep előtt, hagyományos éves beszámolójukon elmondták: az alapítás évének ugyan 1147-et tekintik, mivel ekkor említették először a várost írásban, de néhány megtalált VIII-IX. századi arab pénzérme arról tanúskodik, hogy ezen a helyen már több mint ezer évvel ezelőtt is voltak fejlett kereskedelemmel és kézműiparral bíró települések. Nemrég találtak egy olyan, Moszkvában kelt iratot is, amely 1093-ban keletkezett, és a történészek és régészek folyamatosan dolgoznak a város pontos alapítási időpontjának feltárásán.
A város az ünnepre szokás szerint díszbe öltözött, s az előző évieknél szerényebb dekorációt az ősz színeiben tervezték meg.
A moszkvai parkokban, tereken számos ingyenes koncert és egyéb program várja a fővárosiakat, a Tretyakov képtár XX. századi gyűjteményének kezdeményezésére számos múzeumba is ingyenes a belépés ezen a két napon.
A Lubjanka téren, az egykori KGB hírhedt épülete előtt napközben színészek és ismert együttesek, este a legnépszerűbb rapperek lépnek fel, később pedig egy francia techno-DJ zenéjére lehet táncolni.
A Bulvár körúton az utat szegélyező kis paloták között húzódó parksávon szakaszonként a művészet más-más ágainak kedvelőit várják: lesz színházi, filmművészeti, zenei, és iparművészeti fesztivál.
A Vörös téren szombat este nyílik meg a Kreml óratornyáról, a Szpasszkaja toronyról elnevezett nemzetközi katonazenei fesztivál, s a Kreml és a Moszkva folyó közötti Vasziljevszkij szpuszkon tűzijáték lesz - ezúttal csak itt, és nem a szokásos 8-9 helyszínen.
Az ünnephez időzítve nyílik meg egyebek között egy jégsportpalota a város Sztrogino negyedében, és a Vera Muhina híres Munkás és kolhozparasztnő című, nemrég restaurált szobrának talapzatában egy kiállító terem.
A takarékosság jegyében idén az önkormányzat eltekintett attól, hogy, mint máskor, vegyszerek kiszórásával oszlassa el az esőfelhőket a város felett.
A rendezvényekre várt mintegy hárommillió szórakozni vágyó nyugalmát több mint 16 ezer rendőr és kommandós őrzi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását