2024. május 12. - Pongrác

Magyarország vissza fogja fizetni az adósságait

Orbán Viktor nem támogatja azt a javaslatot, hogy Magyarország tagadja meg a korábban felvett hitelek visszafizetését. A miniszterelnök hétfőn, a parlamentben napirend előtt elhangzottakra reagálva leszögezte: a kormány ilyen lépést nem fog kezdeményezi, ilyen irányú beadványt nem fog támogatni. Úgy vélekedett: az ország eladósítása a szocialisták bűne.
2010. szeptember 13. hétfő 16:59 - HírExtra
A kormányfő, a Jobbik elnökének szavaira reagálva kitért arra is, hogy nem lehet nem visszafizetni a korábban felvett adósságot. Mint mondta, Magyarország, ha nem fizetne, összességében rosszabbul járna, mintha megpróbálja különböző konstrukciókban könnyítve teljesíteni az előző kormány által előállított adósságteher visszafizetését.

Leszögezte: a nemfizetés a létfenntartás szélén egyensúlyozó családok millióit tenné pillanatok alatt tönkre.

Kitért arra is, hogy Magyarországot az elmúlt nyolc évben a szocialisták eladósították, az ő bűnük miatt kell ezt most mindannyiunknak visszafizetnünk. Megismételte: 2011-ben 2800, 2012-ben 2500, 2013-ban pedig 3000 milliárd forintot kell az országnak visszafizetnie; ezt a pénzt a szocialisták előre kivonták a magyar gazdaságból.

A magánnyugdíj-pénztári elszámolás költségvetési terhével kapcsolatban kiemelte: az elszámolás módja attól függ, októberben az EU-ban hogyan döntenek arról, miként kell nyilvántartani a magánnyugdíjrendszerből a költségvetésbe áttett pénzeket. Úgy fogalmazott: azt mindenki látja, hogy nem fog menni, miszerint 3-400 milliárd forintot "teszünk át egy fél állami" nyugdíjrendszerbe, közben pedig tartanunk kell egy 3 százalékos költségvetési hiányt.

Brüsszelben azt az álláspontot fogom most is képviselni, hogy térjünk vissza ahhoz az elszámolási rendszerhez, amely ezt jövőbeni felhalmozásnak tekinti, nem pedig a költségvetési hiányszámot növeli - húzta alá a miniszterelnök, aki szerint ha ezt el tudjuk érni, akkor "nyugodtabban tudunk beszélni az egész nyugdíjrendszer jövőjéről".

Magyarország afganisztáni szerepvállalásról szólva azt emelte ki: amíg van elegendő önkéntes, addig érdemes az ország biztonságáról szövetségi rendszeren belül gondolkozni. A NATO-tagság nagyobb, olcsóbb, biztosabb megoldást jelent az ország számára - közölte.

Nem hiszem, hogy Magyarországnak kifogást kellene emelnie olyan nemzetközi cégek jelenléte ellen, amelyek olyan termékeket állítani elő, amelyeket mi nem tudunk - fogalmazott, hozzátéve: a munkahelyteremtő, fejlett technológiát ide hozó cégeket bátorítani kell, és új megállapodást kell kötni a reálgazdasági hazai és külföldi befektetőkkel.

Orbán Viktor a "cigánybűnözés" kifejezésével kapcsolatban - a mondandóját kifejezetten a Jobbiknak szánva - leszögezte: a kormány szerint nem kell eltagadni a valóságot, azt a politikának meg kell neveznie; de mivel embereket neveznek meg, a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni.

"Elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások", de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált - fogalmazott.

Egy polgártársunkkal szemben sem lehet származása, életútja, szociális helyzete megnevezése miatt "méltánytalanságot" elkövetni - szögezte le.

Az egyenes beszéd jogos igényéről szólva Mesterházy Attilát, az MSZP pártelnök-frakcióvezetőjét "emlékeztette" arra, hogy a politikus abban a frakcióban ült, amelynek az volt a jelszava, hogy "hazudtunk éjjel, reggel, meg este". "Amikor őszinteséget vár tőlünk, akkor ennek tudatában legyen kedves mind a hangerőt, mind a mondandó élét megválasztani" - mondta.

Ez nem egy zenés szórakozóhely, ahol feladja a rendelést, mások meg teljesítik, ez egy félreértés - szólt ismét az MSZP-elnökhöz, arra reagálva, hogy Mesterházy Attila arról beszélt, a kormányfőnek mit kellene tennie.

Az örökölt helyzetről szólva a miniszterelnök úgy vélekedett: az előző kormánypártok viselkedése kínos szituációra emlékezteti, hiszen "ég a ház, de ezt a házat önök gyújtották fel, zsarátnokot dobtak a zsindelyre, az országban sokmillió ember poroltó után kapkod, homokot keres, vizet húz és megpróbálja eloltani azt a tüzet, amit önök gyújtottak, önök pedig félreállnak és elegánsan azt mondják: nem így kell tüzet oltani".

"Sitt, urak, sitt" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: az építési törmeléket sittnek hívják és ha egy ország az építési törmelékre hasonlít, ami nem egy elrugaszkodott kép nyolc év kormányzása után, az feltárja a kormány előtt álló munka mélységét.

Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetője mondandójára reagálva Orbán Viktor azt emelte ki: a kétharmados felhatalmazással forradalmi léptékű változásokra törekszik a kormánytöbbség.
Az adórendszerről szólva kifejtette: a rossz, munka-, családellenes adórendszeren nyugvó gazdaságban felesleges járulékot csökkenteni, először az adórendszert kell rendbe tenni. Ha az adórendszert rendbe tették, akkor jön el az ideje a járulékcsökkentésnek - mondta.

2011-ben meg kell teremteni Közép-Európa legversenyképesebb adórendszerét, mert anélkül nem tudunk felzárkózni a nálunk fejlettebb nyugat-európai országokhoz - közölte. Szerinte az adóversenyben legegyszerűbb, a munkát leginkább támogató adórendszerre van szükség.

Visszautasította azt az LMP-s kritikát, hogy a kormány szociálisan érzéketlen lenne.

Több intézkedést is felsorolt, köztük a kilakoltatási moratórium, és a gázrátámogatás rendszerének meghosszabbítását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányt az egész világban azzal támadják: ahelyett, hogy "nyomorgatná az embereket és még egy bőrt húzna le róluk, bankadót vet ki". Itt ellentmondás feszül - rögzítette.

Az elszámoltatással kapcsolatban bejelentette: a kormány az összes tudomására jutott ügyben elindította az igazságszolgáltatási eljárásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását