2024. május 17. - Paszkál

Káosz az OCÖ gazdálkodásában?

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökének és hivatalvezetőjének felelősségét állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a roma érdekképviseleti szervezet elmúlt másfél éves gazdálkodását feltáró vizsgálat során, ezért büntetőeljárás megindítását kezdeményezte.
2010. szeptember 17. péntek 11:25 - HírExtra
Az ÁSZ csütörtökön még azt közölte, hogy hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, miután megvizsgálta az OCÖ elmúlt másfél éves gazdálkodását.

A hatóság honlapján közzétett jelentés szerint viszont a megállapított törvényi mulasztások, a szabályozatlanság és a szabálytalan gazdálkodás miatt az önkormányzat elnökének és a hivatalvezetőnek a felelősségét állapították meg, ezért az ÁSZ büntetőeljárás megindítását kezdeményezte.

A számvevőszék egyúttal javasolja, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter intézkedjen az OCÖ éves költségvetési támogatásai felhasználásának felülvizsgálatáról, a szabálytalanul elszámolt 10 millió 475 ezer forint támogatási összeg visszafizettetéséről, a nemzetgazdasági miniszter pedig rendelje el a kisebbségi önkormányzat gazdálkodásának átfogó adóellenőrzését.

Az ÁSZ megállapítása szerint a szabálytalan kifizetés 5 millió 612 ezer forint céltól eltérő felhasználást, 2 millió 274 ezer forint elnöki utasításra történt, előirányzat nélküli kifizetést, 1 millió 528 ezer forint számla nélküli előlegfizetést, valamint 1 millió 61 ezer forint szabálytalanul elszámolt gépkocsi-költségtérítést jelent.

Elszámolási szabálytalanságként említik az OCÖ elnöke részére 43.800 forintért vásárolt szemüveget, az OCÖ-elnök autópályamatrica-használat elmulasztása miatti, csaknem 300 ezer forintos bírságát, és azt a csaknem 1,2 millió forintot, amelyet nem önkormányzati tulajdonú gépkocsikra vásárolt autópálya-matricákra költöttek.

Fedezet nélküli kifizetésként részletezi az ÁSZ a balatonlellei tábor működéséhez szükséges eszközök, anyagok előirányzat nélküli beszerzését, amelyre a kifizetés a házipénztárból történt mintegy 1,7 millió forint összegben.

A számvevőszék közlése szerint a szervezet 2009 és 2010 első félévi gazdálkodásának vizsgálata során feltárt szabálytalanságok közül több megalapozza a bűncselekmény gyanúját. Mint írta, a hűtlen kezelés egyebek mellett az OCÖ működésével össze nem függő kiadások finanszírozásával, a számvitel rendjének megsértése az előírások folyamatos és súlyos megszegésével, az adócsalás elsősorban adófizetési kötelezettségek elmulasztásával valósult meg.

A részletes jelentés szerint az OCÖ a nyilvántartásában szereplő gépkocsi után nem vallotta be és nem fizette meg a cégautóadót. A segélyek és ösztöndíjak csaknem 11 millió forintnyi kifizetését adólevonás nélkül teljesítette, az általa kiadott adóigazolásokban a tisztségviselők és a munkavállalók költségtérítését teljes körűen elszámoltnak igazolta és a keletkezett jövedelmet nem mutatta ki.

A számvevőszék közölte: tavaly mintegy 53 millió forintot fizettek ki költségtérítésre az OCÖ-nél, ez 2010-ben várhatóan több mint 114 millió forintot tesz majd ki, de tételes számlával nem igazolták a költségtérítés elszámolását.

Kitértek arra, hogy az OCÖ 313 millió 900 ezer forint központi állami támogatáson felül 14 millió 17 ezer forint állami támogatást kapott a vizsgált időszakban lezárult pályázatokra, ezt rendeltetésszerűen használta fel, a támogatási szerződésekben meghatározott elszámolási formát, a határidőt az elszámolások során betartotta.

Az OCÖ saját tőkéje 31 millió forinttal csökkent a vizsgált időszakban, mert kiadásaira az éves költségvetése nem nyújtott teljes egészében fedezetet, míg vállalkozásából adódóan 3,6 millió forint vagyonvesztést produkált.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: az ÁSZ jelentését és munkaanyagait szakértőikkel még értékelik, a megállapításokkal kapcsolatos álláspontjukat hétfőn sajtótájékoztatón ismertetik.

Nagy Anna kormányszóvivő a július 14-i kormányülést követő sajtótájékoztatón közölte, hogy a kabinet kezdeményezte az OCÖ 2009-es első félévi pénzügyi gazdálkodásának átfogó számvevőszéki ellenőrzését.

Két héttel korábban, július elsején a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy állami számvevőszéki vizsgálatot, egyúttal törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezett Szászfalvi László, a nemzetiségek ügyeiért is felelős államtitkár az OCÖ gazdálkodásával kapcsolatban, egyúttal levélben szólította fel Kolompár Orbán OCÖ-elnököt arra, hogy a két vizsgálat lezárultáig ne tegyen semmilyen kifizetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását