2024. május 17. - Paszkál

Katona: Hamisság van abban, amit Orbán mond

Magyarország nem köt újabb IMF hitelszerződést - közölte Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter kijelentéseivel Katona Tamás, volt szocialista pénzügyminisztériumi államtitkárt, országgyűlési képviselőt szembesítettük.
2010. szeptember 17. péntek 16:12 - Szabó Noémi
2000 milliárddal kevesebb??
Orbán Viktor a megígért azonnali és radikális adócsökkentés végleges elmaradását azzal magyarázza, hogy jövőre 2850 milliárd forint adósságot kell visszafizetni. A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a jövő évi finanszírozási tervet, amely pontosan 2000 milliárd forinttal kisebb összeggel, azaz 850 milliárd forinttal számol. Ez jól mutatja a kormány teljes dilettantizmusát, amelyet a devizaalapú hitellel rendelkező családok százezrei hónapok óta a saját pénztárcájukon éreznek az értelmetlenül egekbe szökő törlesztő részletek által.
(MSZP közlemény)
Matolcsy György az MR1-Kossut Rádiónak reggeli műsorában elmondta, Magyarország biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal, és megerősítette, Magyarország teljesíti az eddig vállalt IMF feltételeket. A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország részvényese a valutalapnak, ám ők néha mégis úgy viselkednek, mintha ez fordítva lenne.

Államháztartási hiány < 3 százalék

Matolcsy kijelentette, hogy jövőre Magyarországon három százalék alatt lesz az államháztartási hiány. Ennek azonban feltétele a bankadó megtartása legalább 2012-ig. Jövőre már az innen várt kétszáz milliárdos összegre épül az ország költségvetése. 2013-től pedig a hazai bankadót felválthatja az Európai Unió által bevezetendő egységes adónem.

A nemzetgazdasági miniszter úgy véli, hogy két év múlva már erős gazdaságban élünk majd, de most mégsem lesznek megszorítások. Az állam saját magán takarékoskodik, méghozzá a bürokratikus terhet lefaragásával – érti ezalatt a közszférában történő összevonásokat, valamint ennek következményeként a leépítéseket is.

Magyarországi adóforradalom

Az interjú során Matolcsy többször hangsúlyozta, hogy adóforradalom lesz Magyarországon. 2011. január 1-től bevezetik – egy, két, vagy három lépcsőben – a 16 százalékos egykulcsos családi jellegű személyi adózási formát. Ez az egykulcsos rendszer majd egy csökkentett adót jelent, mely elősegíti a gazdaság fellendülését. Hogyan? Több pénz marad a családok zsebében, ami vásárlások útján bekerül a gazdasági körforgásba.

A miniszter a jövő évre 2,5-3 százalékos gazdasági növekedést irányzott elő. Ennek teljesüléséhez azonban végre kell hajtaniuk az adócsökkentést, könnyíteniük kell az otthonteremtés feltételein, valamint élénkíteniük kell a piacon a belső turizmust. Mindazonáltal elmondta, hogy csak abban az esetben teljesíthető az arány, ha a Magyar Nemzeti Bank változtat a politikáján, és jövőre már bekapcsol egy monetáris élénkítést is. Tehát a jegybanknak nem alapkamat-csökkentéssel, hanem kötvényvásárlási programmal kellene beszállnia a gazdaságélénkítésbe.

Lesz még itt 7 százalékos növekedés

Matolcsy 2013-2014 körülre hét százalékos gazdasági növekedést vár. Az ehhez szükséges alapkövek azonban még csak most rakjuk le.

Valamint a miniszter elmondta azt is, hogy a kormány még 2011-ben is biztosan fenntartja a szociális gázár-támogatás rendszerét.

Katona Tamást kérdeztük arról, hogy milyen esélyeket lát Matolcsy kijelentéseinek teljesüléseire.


A ma kiadott közleményükben kitérnek arra, hogy 2000 milliárd forinttal kevesebb adósságot kell visszafizetnie az országnak Orbán Viktor és a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint. Mi minden állhat ezen eltérés mögött?

Orbán nagyokat akart mondani, és ez a kijelentés csupán belpolitikai érdekeket szolgált. Ő egyébként is lezseren kezeli a számokat és úgy igazítja, ahogy neki éppen szükséges. De a Nemzetgazdasági Minisztérium ellentmondva Orbánnak, a minap közölte a jövő évi finanszírozási tervet, ahol világosan le van írva, hogy 850 milliárd forint az adósság.

Az alapvető hamisság abban van, hogy Orbán azt mondja, ennyit kell visszafizetni. Az, hogy mennyi a lejáró adósság, az mindig azon is múlik, hogy milyen annak a szerkezete. Az államadósság általában jelentős részben rövid távú lejáratú, mert kibocsátanak diszkontkincstárjegyet, egy éves állampapírt, amelyeket gyakrabban kell megújítani. De ezeket eddig is megtettük, ezután is így lesz.

Matolcsy György ma reggel kijelentette, hogy nem veszünk fel több IMF hitelt. Ez mennyire tartható a jelenlegi gazdasági helyzetünket nézve?

Ha az Orbán kormány nem rontja el azokat a folyamatokat amiket elindítottunk a Bajnai kormány idején, akkor nem kell hitelt felvenni. Egyébként ez is a belpolitikai félrevezetést szolgálja, mert azt mondják, hogy nem akarunk hitelt felvenni. Mi már több mint egy éve nem veszünk fel egyetlen részletet sem. Igazából arról van szó, hogy kötünk e készenléti megállapodást az IMF-fel vagy sem.

Ez nem irányozná elő azt, hogy meg kellene szüntetnünk a bankadót?


Ez nem igaz, mert az IMF nem ezt mondta. Szerette volna látni a jövő évi költségvetés számait és az államháztartás alapvető folyamatait. Ezt a kormány nem hogy nem akarta, de nem is tudta bemutatni, mert sehol sem tart még a költségvetés előkészítése. Tulajdonképpen az IMF-nek az volt az aggálya, hogy ez a bankadó tovább nehezíti a gazdasági növekedés kibontakozását, pláne, hogy kijelentették, jövőre is 200 milliárd fölött lesz a mértéke.

A miniszter a jövő évre három százalék alatti államháztartási hiánnyal számol. Ön szerint ez a valóságtól mennyire elrugaszkodott kijelentés?


Ez attól függ, hogy milyen gazdaságpolitikát folytatnak. Úgy látom, hogy továbbviszik a Bajnai kormány gazdaságpolitikájának alapjait.

Mekkora esélyt lát arra, hogy bekövetkezzen Matolcsy azon várakozása, hogy 2013-2014 körül hét százalékos gazdasági növekedés lesz hazánkban?


Azt gondolom, hogy ennek az esélyei pillanatnyilag nem látszanak. Tipikusan voluntáris gazdaságpolitika, amit jelenleg a kormányzat gondol.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2010. szeptember 17. 17:03
Hamisság van abban, amit Katona mondd
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását