2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem számolják föl Németországban a romatáborokat

A német kancellár pénteken visszautasította azt a párizsi állítást, miszerint hamarosan német földön is megkezdődik illegális romatáborok felszámolása.
2010. szeptember 17. péntek 14:14 - HírExtra
Szóvivője útján Angela Merkel közölte: sem az Európai Tanács brüsszeli ülésén, sem Sarkozy francia elnökkel ott folytatott eszmecseréjén nem esett szó németországi táborokról, különösen nem azok felszámolásáról. Westerwelle német külügyminiszter délben az ARD televíziónak nyilatkozva szintén cáfolta a fenti állítást, hozzátéve: Sarkozy szavai minden bizonnyal félreértésen alapulnak. A német politikus ugyanakkor nem kívánta osztani uniós diplomaták azon véleményét, miszerint a francia elnök "csak úgy kitalálta" a Merkelnek tulajdonított kijelentést.

"Az Európai Bizottságnak nemcsak joga, de kötelessége is, hogy véleményt mondjon az uniós jogszabályok betartásáról. Ugyanakkor magától értetődően a francia hatóságoknak is joguk és kötelességük, hogy érvényt szerezzenek saját államuk előírásainak" - fogalmazott Westerwelle. Mint hozzátette, bízik abban, hogy Párizsnak sikerül majd "egyensúlyt találni" az európai kötelezettségek és a nemzeti jogszabályok között.

Az ARD televízió berlini hírmagyarázója - és korábbi brüsszeli tudósítója - szerint Sarkozyt a roma kérdésben sarokba szorította és elszigetelte az Európai Bizottság. Ráadásul hatalmas belpolitikai nyomás alatt is áll, ezért úgy döntött, hogy erős szövetségest keres magának, s ezt Berlinben vélte megtalálni. Mind Merkel, mind Westerwelle azonban keresztülhúzta a számítását. Mint a közszolgálati televízióban elhangzott, Sarkozy állítása már csak azért sem lehet helytálló, mivel Németországban nincsenek cigánytáborok. E kisebbség országos szövetségének adatai szerint 100 ezer roma és 80 ezer szinti él német földön. Mind német állampolgárok, így kiutasításuk szóba sem jöhetne.

Mellettük mintegy húszezer roma érkezett a 90-es években Koszovóból, ők hivatalosan megtűrt státust élveznek. Közülük mintegy tízezerre vár kitoloncolás a közeli jövőben, ezt az esetek egyedi elbírálása alapján döntötték el az illetékes német hatóságok.

A francia diplomácia vezetője egy pénteki rádióinterjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a francia elnök és a német kancellár között szóba került-e a németországi cigánytáborok felszámolásának kérdése, amely kisebb diplomáciai vihart kavart Párizs és Berlin között. "A történelem majd eldönti. Én nem hallottam, pedig végig ott voltam. A köztársasági elnök nem mondott semmi különöset nekem az egészről. Nem tudom, hogy ez nem egy bizalmas megbeszélés volt-e (Merkel és Sarkozy között)" - mondta Bernard Kouchner.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását