2024. június 2. - Kármen, Anita

Egy Gésa vallomása

Bakáts Tibor Gésát aktuálpolitikai kérdésekről, az elmúlt néhány hét kulturális eseményeiről kérdeztük. A népszerű újságíró egy új nemzeti ünnep létrejöttében is reménykedik.
2010. szeptember 18. szombat 13:34 - Bagics Bence
Mit gondol arról, hogy a Jobbik börtönbe zárná a cigánybűnözést tagadókat?

Bölcsesség
"A bölcs észrevehetetlen: tudásával nem hivalkodik, csak érezzük jelenlétét; mértéktartó: mélységeit nem herdálja kis dolgokra; szerény: e mélység számára, akár egy vízcsepp; méltósága senkit nem bánt: nem örül, ha ünneplik, és nem fáj neki, ha gúnyolják; természetes, akár a felkelő nap: tudása tiszta égbolt, melyet nem zavar a felhők átvonulása; hallgatással többet ér el, mint száz beszéddel: nem szava, hanem lénye a példaadó; élő tükör: ha a szemébe nézel, megpillanthatod a mindenséget; ajtaja mindig nyitva áll: ha belépsz rajta, kitárul előtted a világ." (Hioszi Tatiosz)
Ez a párt kvázi fasiszta. Nem szívesen nyilatkozom velük kapcsolatban, mert a bíróság már egyszer elítélt miattuk.

Mi a véleménye a koránégetést hirdető amerikai papról?

Ez nagyon szomorú, hogy ilyen hülye baptista papok vannak. Rettenetes amit mond, idióta, aki nincs tisztában a cselekménye következményével és van olyan gonosz is, hogy a vallást állítja maga mögé hatalomnak. Mindig rettegek attól, hogy az ilyen őrültek robbantják ki a világháborúkat.

Kurultáj és a Magyarok Országos Szövetségének össze jöveteléről hogyan vélekedik?


A Magyarok Országos Szövetsége Budakeszin szokott találkozni, ami eleve vicces. Értem, hogy nagyon sok olyan ember van, akinek alapvető transzcendentális hiányai vannak. Ebben nekem az az érdekes, hogy a kereszténység megalakulása után kétezer évvel is vannak ilyen események és ilyen emberek, hiszen a keresztény vallás egyik fő célkitűzése volt, hogy ezt a kissé pogány, archaikus dolgot kiirtsa.

Nyilvánvalóan az ő identitástudatukhoz szükséges ez. Én például nem tekintem alapvetően értéknek azt ami székely. Az ilyen embereknek lelki problémáik vannak, és ez akkor válik veszélyessé, ha központi hatalommal párosul.

Minek köszönhető a népnemzeti érzések felerősödése?

Annak, hogy a szocializmusba ezek el voltak nyomva. A ”tiltott gyümölcs” effektus érvényesül. Sokkal egyszerűbb a múltban látni a jövőt, mint a jelent felfogni. Az mondják, ha a gyökerekhez visszatérünk a jövőnk egyenes lesz.

Szalai Annamária reformjairól mit gondol?


Az a roppant kellemetlen helyzet van, hogy én Szalai Annamária halálos ellensége vagyok, de egyszer felhívott, hogy beszéljünk egymással. Én is azt mondtam, hogy egyetlen módját látom a békének, ha két órán keresztül a média színe előtt beszélget velem, és egész meglepő módon már kétszer felhívott, hogy október közepén ez a beszélgetés meg fog történni. Eddig ORTT-s Marinak hívtam, de hoztam egy olyan döntést, hogy a beszélgetés miatt újból Szalai Annamáriának fogom hívni.

Mennyire lehet létjogosultsága egy olyan online fogadóirodának, ahol arra lehet fogadni, hogy az ön, a Havas, vagy kompletten az egész Klubrádió műsorát tiltja be előbb Szalai Annamária?


Örülnék, ha lenne ilyen, mert akkor fogadnék arra, hogy nem tiltja be. Azért azt gondolom, hogy ennyire nem ostobák. Tehát úgy tudnék pénzt keresni, ha arra tenném a tétet, hogy nem tiltja be, bár bevallom állati rossz szerencsejátékos vagyok.

A nyugdíjasok véleményét már kikérte Orbán Viktor levél formájában, ha önnek is küldenének ilyen levelet, mit válaszolna a miniszterelnöknek?

Nem írnék neki levelet. Beszélni, ha akar, akkor azt megtehetjük, de ne üzengessünk egymásnak. Egyet írtam neki, azt nem tudom, hogy észrevették-e, Julius Caesar volt a címszereplője a rádiójegyzetnek. Abban azt akartam megfogalmazni, hogy tehetséges, nagy formátumú embernek tartom, de Ceasar nevéhez fűződik a diktatúra bevezetése is.

Tehát akkor Magyarországon már megszűnt a demokrácia?

Ez pontosan így nem igaz, ahhoz sok mindennek kell még történnie, hogy ki lehessen jelenteni, de sajnos erre az irányba haladunk.

Volt a Szigeten, vagy a Magyar Dal Napján?

Mindkettőn ott voltam. Egyrészt nagyon jó dolog, hogy híresek vagyunk valamiről a világban, ha ez akár csak egy fesztivál, másrészt az az egyetlen szomorúságom, hogy nagyon drága és a magyarok kiszorulnak róla.

A Magyar Dal Napjáról meg annyit, hogy remélem, hogy ez egy új nemzeti ünnep lesz. Érdekes módon a politika ezt nem tudta szétszedni, ami nagyon furcsa számomra, de örülök neki, másrészt kéne már valami olyan nemzeti ünnep ami nem osztja meg a társadalmat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását