2024. június 2. - Kármen, Anita

Beteggé tesz a média!

A III. Magyar Evészavar Kongresszus két napon keresztül tárgyalja a klasszikus és új típusú evészavarok kutatásának eredményeit. A média negatív hatása kimutatható a betegségek kialakulásában,leginkább a serdülők a veszélyeztetettek.
2010. szeptember 19. vasárnap 13:29 - Kancsár Edina
Az anorexia nervosa
Az anorexia nervosa súlyos, potenciálisan életveszélyes betegség. Követéses vizsgálatok tanulsága szerint a kórkép halálozási rátája a betegség kezdete után 10 évvel 6-10% , 20 év után a 20%-ot is eléri, mely az összes pszichiátriai betegséget figyelembe véve a legmagasabb. Igen nagy a kórkép krónikussá válásának aránya is. A túlélő betegeknek csupán 45-50%-a gyógyul meg, bár többségüknél maradhatnak egyes kóros evési szokások vagy gondolatok.
Dr. Pászthy Bea egyetemi docens szerint az evészavarok az utóbbi néhány évtizedben előtérbe kerültek. A klasszikus evészavarok közé tartozik az anorexia nervosa és a bulimia nervosa, melyek hátterében testi és lelki tényezők egyaránt szerepelnek. Az anorexiás és bulimiás betegek száma a becslések szerint hazánkban harminc-ötvenezer között lehet.

Minden probléma okozója a testkép zavara, ami nem más, mint az egyén saját testével kapcsolatos pszichológiai élménye, attitűdje, ami meghatározza az önértékelését és az énképét.

Az ideális testalak divatjában a kultúra és az adott kor, illetve a média is fontos szerepet játszik. Az újságokban, a televízióban és az interneten is egyre több fogyással és diétázással kapcsolatos hirdetés tűnik fel. Ezenkívül, szinte minden termékről elmondható, hogy főként vékony és szép fiatal emberekkel reklámoznak és ez vezetett a problémák fokozódásához.

A média negatív hatása

„A média, egy mesterségesen kialakított szépségideál közvetítésével hamis képet kelt a serdülőkben az ideális női alakról és ezáltal jelentős szerepet játszik a testképzavar kialakulásában. Groesz metaanalízise – mely 25 vizsgálat eredményét összesíti – megállapítja, hogy kórosan sovány nők ábrázolása a médiában a testtel való elégedetlenség és a testképzavar előjele. A tömegmédia által sugallt hamis testkép fokozza a serdülők elégedetlenségét saját testükkel kapcsolatban”– hangzott el a sajtótájékoztatón.

A fiatalokra jellemző, hogy rengeteg zenei klipeket és sorozatot néznek. Lépten-nyomon a vékony előadókkal és énekesekkel szembesülnek, ami elégedetlenséget vált ki belőlük és kialakul a vékonyság utáni vágy. Jellemzően a serdülők, ezekből a forrásokból választják ki példaképeiket, mely a hasonulási kényszert eredményez. Ez egy  természetes reakció, hiszen ezek hozzátartoznak az énképük kialakulásához, azonban az esendőségükből kifolyólag veszélyes terepen mozognak.

„Azon fiatalok, akik a médiában szereplő sovány nőkre szeretnének hasonlítani, gyakrabban alkalmaznak purgálást (hashajtás és önhánytatás formájában) a testsúly csökkenése érdekében.

Nem csak a médiumok jelentenek veszélyt a fejlődő gyermeki pszichére. Dittmar és Mtsai tudományos vizsgálata szerint azon serdülő lányok között, akik 5-7 éves koruk közt rendszeresen és szinte kizárólag Barbi babával játszottak, jelentősen megnőtt azok száma, akik vékonyabban szerettek volna lenni és elégedetlenek a testalkatukkal” – tette hozzá Dr. Pászthy Bea.

Egyre több Pro-Ana site van!

A Pro-Ana (pro-anorexia) site-ok
Ezek olyan honlapok, melyeket evészavarban szenvedő tizenéves lányok szerkesztenek. Ezek egyfajta webes naplók, amelyeken a szerzők gondolataikat, problémáikat, esetleg költeményeiket, képeiket publikálják. Fórumokon adnak tippet egymásnak és buzdítják egymást a kitartó koplalásra és fogyásra.
A serdülő lányok kétharmada keres egészséggel kapcsolatos információkat a világhálón, ami még jó is lenne, ha nem testsúlycsökkentő módszerek után kutatnának. Márpedig ötven százalékuk így tesz, huszonhat százalékuk pedig kifejezetten az evészavarral kapcsolatos oldalakat keresi. Az internet egyre nagyobb hatással bír a többi médiummal szemben, mivel bármilyen kívánt információhoz könnyedén hozzáférhetnek az érdeklődők, miközben anonimitásukat megőrizhetik.

„Nekünk orvosoknak, tisztában kell lennünk azzal, hogy betegeink milyen internetes tartalmakat olvasnak. A rendszeres pro ana fórumok látogatása során könnyen kialakul egy zárt csoport, melynek tagjai inkább hisznek az internetes alkalmi barátnőknek, akik ismerik és megértik a problémáikat, mint a szüleiknek, akikkel a kapcsolatuk egyébként is konfliktusokkal terhelt. A Pro-ana közösségek legnagyobb veszélye az, hogy súlyosbítják a tüneteket. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az ilyen oldalakat látogató és kezelés alatt álló evészavaros pácienseknek hosszabb a betegséglefolyásuk. Ezenkívül, a Pro-Ana oldalakat nem látogató betegeké és kevesebb időt töltenek iskolai aktivitással, mint kortársaik.”

Dr. Pászthy Bea, a következőkkel folytatta érvelését az említett oldalak használata ellen:

„A szakmai/gyógyító segítséget kevésbé fogadják el, mert többségük azt éli meg, hogy ez a fajta intimitás, amit az anonimitás tesz lehetővé, csökken a terápiás helyzetben. Ráadásul, ezen tartalmak böngészői súlyosabb szomatikus tünetekkel kerülnek orvoshoz, mint akik nem látogatják ezeket az oldalakat."

Nagy a baj!

Annak ellenére, hogy már súlyos tömegeket érintő betegségekről beszélünk, a megfelelő kezelésre a hazai pszichiátria helyzete jelenleg alig teremt lehetőséget. Túry Ferenc úgy véli:  „Speciális osztályok létrehozására van szükség, s ha az Országos Pszichiátriai Intézet a jelenlegi tervek szerint valóban létrejön, annak keretein belül lehetne ilyen speciális osztályt létesíteni”.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a pszichoterápiák gyakorlatilag kiszorultak a társadalombiztosítás támogatási köréből, emiatt leginkább magánrendeléseken érhetőek el a kezelések. Ennek nyilvánvaló következménye, hogy még kevesebben kérnek orvosi segítséget. Óriási probléma, ha már valaki felismeri a betegséget és hajlandó orvoshoz is fordulni, akkor nem jogosult ingyenes kezelésre.

Az evészavarok egyre növekvő gyakorisága és súlyossága a pszichiátriai ellátórendszer fejlesztését indokolná, hiszen Nyugat-Európában és Észak-Amerikában számos evészavar-klinika működik, míg hazánkban csak három-négy osztályon folyik ilyen ellátás.

A Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciója igyekszik javítani a helyzeten, ezért próbálja a témakörrel foglalkozó szakembereket összefogni. Ennek jegyében került sor már harmadik alkalommal az evészavar-kongresszusra is. Örök tapasztalat: ha beszélünk egy problémáról, akkor talán több emberben tudatosul a fontossága.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását