2024. május 17. - Paszkál

Pataky Péter: egyelőre hiszek abban, hogy dolgozni kezdtünk

Megtartotta első ülését az Országos Érdekegyeztető Tanács a második Orbán-kormány alatt. Pataky Péter, az MSZOSZ elnökre optimistán beszél az elhangzottakról. De elismeri, a jövőben nem megy majd minden simán.
2010. szeptember 22. szerda 13:18 - Forján-Vass Máté
Milyen eredményeket sikerült elérni?

Ki kit képvisel?
Annak a megállapítása, hogy kit mi mire kötelez az OÉT-ben elvileg nem lenne nehéz megállapítani. Azonban a Fidesz most mindenkit képviselni akar. Azonban úgy tűnik, ezt mások kizárásával kötik egybe. Legalább is az érdekes, hogy a Fidesz ők képviselik munkaadókat és a munkavállalókat.

Azt viszont nem kellene elfelejteni, hogy a munkavállalók és a vállalkozók a választópolgárokat képviselik. Tehát, ha valahol a Fidesz a nemzeti konzultációt megtarthatja az éppen ez a fórum. Más kérdés, ez hogyan valósul meg, ha a szereplőket támogató emberekről megfeledkeznek, illetve maguknak sajátítják ki a képviseleti jogot a valós képviselőkkel szemben?
A két legfontosabb eredmény, hogy egyrészt megtartottuk ezt az ülést, a másik, hogy elfogadtuk a félévre szóló munkatervet.

Fontos még, hogy meghatároztuk, a soron következő ülésre mikor kerül sor, és mi lesz a témája. Ez a jövő évre tervezett adótörvény módosítása, és a költségvetési sarokszámok lesznek. Végre elindult a munka a normális kerékvágásban.

A funkciója ennek az ülésnek, az volt, hogy eldöntsük: komolyan vesszük-e a törvényi kötelezettségünket, illetve, ami még fontosabb, hogy komolyan vesszük-e egymást?

Sikerült komolyan venni egymást?

Ami elhangzott a miniszterelnök úrtól, az beállítottság kérdése, hogy ki hogyan értékeli. Én optimistán állok a mondottakhoz.

Elfogadjuk, hogy van egy kormányprogram, amihez tartják magukat, ez kijelöli az irányokat. Természetesen az elfogadott irányok nem megkérdőjelezhetőek. Nekünk arról kell tárgyalni, hogy milyen módon és eszközökkel jutunk el a megfelelő irányba.

Nem tette fagyosság a hangulatot, hogy Orbán Viktor letámadta az OÉT-t?

Akkor tette volna fagyosság, ha nem hallottunk volna korábban ilyet tőle. Akkor lepődtünk volna meg, ha nem ezt halljuk.

Szerintem önök éppen úgy a választópolgárokat képviselik, mint ők.

Igen, de ezt most minek mondjuk, ha ő olyanokat mond, hogy nem az a felállás, hogy mi képviseljük a munkavállalókat, a vállalkozók meg a vállalkozókat, hanem ők mindkettőt.

Nem gondoltuk, hogy afelé kell elmenni, hogy ismét azon az állásponton legyen: lehet Parlament nélkül is demokráciát csinálni.

Egy dolgot elmondtam: jó lenne, ha a nemzeti jelző nem lenne fosztóképző, mint annak idején a szocialista szó volt a demokrácia előtt. Azt azért elismerte, hogy a nemzeti konzultáció részének kell lennie az OÉT-nek is.

Azt már tudják, hogy miben tesznek javaslatot a kormány terveivel kapcsolatban?

Orbán Viktor azt mondta, hogy korszakot kell váltani, nem csak simán kormányozni. Most érdeklődéssel várjuk, hogy mik lesznek a korszakalkotó változtatási javaslatok.

Jelenleg az érdekel minket, hogy milyen adó és járulékváltoztatások lesznek jövőre, amelyek közvetlenül befolyásolják a munkavállalók jövedelmét. Például, hogy fog kinézni az egy kulcsos személyi jövedelemadó.

Az MSZOSZ támogatja az egykulcsos adórendszert?

Nem. Ezt mi soha nem támogattuk. Félreértés az, hogy az adóforradalom egyenlő az egykulcsos adórendszerrel. Azt látjuk, ahol bevezették az egykulcsos adónemet, ott is kezdenek kilépni ebből.

De a személyi jövedelemadóval kapcsolatban mi kifejezetten igazságtalannak tartunk egy egykulcsos rendszert. A világ civilizáltabb részén a magasabb jövedelműek többel járulnak hozzá a közhöz. Ezek progresszív rendszerek. Szerintünk egy többkulcsos, progresszív SZJA rendszer lenne igazságos.

Számításaink szerint ennek a költségvetési hatása ugyan annyi bevételt hozna, mint az egykulcsos rendszer. De nem hiszem, hogy el lehet téríteni a kormányt attól a szándékától, hogy bevezesse az egykulcsos adót.

A részletek lesznek majd érdekesek. Például marad-e a szuperbruttó, mi lesz az adójóváírással stb. Ezeket azért kellene látnunk, hogy időben tárgyalhassunk a munkáltatókkal erről.

Abban egyetértünk a kormánnyal, hogy szükség van az egymillió új adózó munkahellyre. De itt nem csak papíron regisztrált, hanem ténylegesen adójárulékot fizető munkahelyekre van szükség.

Az is elhangzott, hogy a kormány nem a szegények és nehézsorsúak zsebére oldja meg a problémákat, ezeket mi támogatjuk.

Ezt tükrözi az egykulcsos adó?

Erre mondom, hogy nézzük meg a hogyant. Ha a kormány meghirdet egy irányt, amire, mint tegnap kiderült kötelezettségük van, tartalmában ellentétes döntéseket hoz, arra mi rá fogunk világítani. Ekkor kell megnézni, hogy van-e jobb javaslat.

Az alapállásunk az, hogy az OÉT azért van, hogy keressük a legoptimálisabb megoldást; azért, hogy az országnak jobb legyen. Ha mindhárom fél ezért ül asztalhoz, akkor értelmes munka lesz. Ha nem, akkor azt kell nekünk kommunikálni, hogy itt nem ez folyik. Azt mondta a miniszterelnök úr, hogy nem híve a formális dolgoknak, mi sem.

Úgy látom, azért gyökeres ellentétek vannak. A közszolgálati bérek befagyasztása is ilyen lehet. arról azt mondták, hogy ha a gazdaság jobban teljesít, akkor lesz béremelés.

Igen ilyet mondtak már más kormányok is az előző húsz évben. De ha ezt teszik, mi meg szembesíteni fogjuk őket azzal, amit a korábbi kormányokról és azok válságkezelő programjáról mondtak.

Az OÉT nincs késésben a munkával, amiért ennyivel később hívták össze?

Nincs. Egyelőre minden a megszokott gyakorlat szerint halad. A választás évében amúgy is van egy hónap haladéka a kormánynak a költségvetés benyújtására.

Én igyekszem az ülés pozitív elemeit kiemelni. Megtehetném az ellenkezőjét is olyan félmondatokra hivatkozhatnék, amiből az derül ki, hogy mi teljesen feleslegesen vagyunk ott, azt csinálnak, amit akarnak.

Októberben kiderül majd, hogy mi az igazság. Én addig hadd higgyek abban, hogy dolgozni kezdtünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tóth Mária
2010. szeptember 22. 14:05
Ez a pataki egy utolsó mszp-csicska. 8 évig bent ült a parlamentben mszp-listáról, és mindenben mindig kiszolgálta a kommunista kormányt, hogy neki meglegyen a zsiros fizetése. De egy büdös szót nem emelt a kisemberek megszoritásai, az egészségbiztositó privatizálása, a gyes megkurtitása, a 13. havi elvétele ellen. Sőt mindent megszavazott. Aljadék ember ez, most pedig jobb lenne ha befogná a száját.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását