2024. május 13. - Szervác, Imola

Kutatók éjszakája Gödöllőn és Százhalombattán is

Péntek délutántól Gödöllőn és Százhalombattán is várják a kíváncsi laikusokat a kutatók, hogy együtt fedezzék fel a tudomány csodálatos világát a Kutatók Éjszakáján.
2010. szeptember 23. csütörtök 23:11 - HírExtra
Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényen több mint nyolcszáz program várja az érdeklődőket, és mintegy ezer kutató kalauzolja végig a vendégeket a tudomány egyes területein.
Az Európa szerte népszerű rendezvényen hazánkban 24 város 43 intézménye vesz részt. Pest megyében a gödöllői Szent István Egyetem és a százhalombattai "Matrica" Múzeum és Régészeti Park kínál izgalmas és feledhetetlen programokat kicsiknek és nagyoknak.

A gödöllői egyetem Halgazdálkodási Tanszéke igazi látványosságot ígér a „zebradániós” labor bemutatásával, ahol megtudható, milyen fontosak a halak az új gyógyszerek kutatásában és a környezetvédelemben, és választ kaphatnak a kíváncsiak arra is, hogy meddig élnek a halak - ezt a pikkelyek segítségével fejtik majd meg. A látogatók bepillantást nyerhetnek egy tengeri korallzátony élővilágába, egy hüllőszakértő segítségével lehetőség nyílik kígyók és teknősök megtekintésére és kézbe vételére is.

Látványos kísérletekkel csábítja a látogatókat a Fizika és Folyamatirányítási Tanszék is: lesz gumicukortörés kalapáccsal, héliumos énekverseny, söröshordó-roppantás, kísérletek szárazjéggel.

A Kertészeti Tanüzem programjaiból az érdeklődők megtudhatják például, hogy honnan származik a chili paprika, mi a különbség a hazai erőspaprika és a chilifajok között, mik azok a kapszaicinoidok és hogy melyik erősebb: a kicsi vagy a nagy, a lila, a piros a sárga vagy a barna.
Az egyetem látogatói ezen az estén kalandtúrázhatnak a fóliasátorban, megtudhatják, hogy milyen gyümölcsöket ehettek a Karib-szigetek kalózai, vagy hogy mi terem Kolumbiában. A érdeklődők megismerkedhetnek a föld alatti csodával, a szarvasgombával, és választ kapnak arra, hogyan található meg ez a különleges gasztronómiai kincs, és lehet-e otthon szarvasgomba-kertünk.

A kutatók bevezetik az érdeklődőket a sportgyepek rejtelmeibe, a mini predátorok világába vagy a jövő energiaforrásainak titkaiba; bemutatják, hogyan használják a digitális hangfeldolgozást az állatorvosi kardiológiai diagnosztikában és oktatásban.

Az idei év különlegessége a Legyen Ön is tudós! vetélkedő, amelynek során Gödöllő, Debrecen, Győr és Miskolc egyetemein péntek este élő kvízműsorban mérik össze tudásukat a legjobbak. Az online játékon azok vehetnek részt, akik a Kutatók Éjszakája honlapján korábban elhelyezett tesztre gyorsan és helyesen válaszoltak.

Az európai rendezvénysorozatba bekapcsolódott a százhalombattai "Matrica" Múzeum és Régészeti Park is. A múzeum kutatói kísérleteik során választ adnak arra, mi is az a pollencsapda, mi a vékonycsiszolat és mi látható benne a mikroszkóp alatt; a látogatókkal együtt talajok mésztartalmát vizsgálják, és példákon keresztül mutatják be, hogy a magvak és termések különböző részei milyen fontos adatokkal szolgálhatnak a telepen belüli tevékenységekről és ezek térbeli elhelyezkedéséről. Az este során négyezer évet utazhatnak vissza az időben azok, akiket érdekel a mikroszkópon túli világ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását