2024. május 8. - Mihály

Fizessük meg a nyugdíjukat

A nyugdíjkorhatár egyre emelkedik, eközben a politikusok korkedvezménnyel mehetnek teljes nyugdíjba.
2010. szeptember 26. vasárnap 13:21 - Forján-Vass Máté
Ha egy polgármester tizenkét éven át volt egy település élén, a hét év kedvezmény mellé közszolgálati járadékot is felvehet. Ehhez csak ötven évesnek kell lennie. A parlamenti képviselők is öt év korkedvezményt kapnak. Őket a teljes nyugdíj megilleti, ellentétben azokkal, akik szintén korkedvezményesen hagyhatják abba a munkát.

Egy átlag magyar ember körülbelül hatvanöt évig él. Véletlenül a nyugdíjkorhatár is akkor van (és jó, ha nem megy feljebb), így általában egy-két évet élünk nyugdíjasként.

Ezzel szemben politikusaink hosszú évekre vágynak.

Végül is jogos. Ahogy a rendőr vagy a tűzoltó veszélyeztetett a tevékenysége során úgy egy politikus is. Főleg a választópolgároktól. Hiszen Demszky Gábort, vagy Gyurcsány Ferencet is ártatlanul dobálták meg. Hogy lehet az ilyet lelki erővel bírni?

Azt is megérdemlik, hogy teljes nyugdíjat kapjanak. Ellentétben a tűzoltókkal vagy a rendőrökkel, akik közel sincsenek olyan veszélyeknek kitéve, mint a politikusok.

De nem csak a választópolgárok miatt jár nekik a korkedvezmény. Micsoda munkája volt az elmúlt húsz évben azoknak, akik válságba sodorták az országot. És most nem a világválságra gondolok, hanem a korábban kirobbant hazai válságra.

Ennek a remek teljesítménynek köszönhetően felemelték a nyugdíjkorhatárt és csökkent a várható nyugdíj reálértéke. Már csak ezért is jogos, hogy kedvezményt kapnak. Valakinek mégiscsak élveznie kell a félretett nyugdíjjárulékunkat. Ha már mi nem tudjuk - hála a képviselőinknek - legalább ők élvezhessék.

Ráadásul már a polgármestereket is bevonták:  nekik is jár a kedvezményes nyugdíj, szolgálati éveikkel arányosan. Ezt azzal indokolták, hogy nehezen találnának munkát. Ha pedig valaki néhány évvel a korhatár előtt veszíti el a hivatalát, az rosszul járna.

Vajon miért?

Nincs semmilyen végzettsége? Egyetlen embernek sem adnak kedvezményes nyugdíjat, aki két-három évvel a korhatár előtt veszíti el állását, akkor ő miért kapja meg?

De ezek a kérdések a képviselőkre is élnek. Talán tenni kellett volna azért, hogy az idősebb munkaerőt is értéknek tekintsék… Legalább szembesülnének egyszer az élet gondjaival ők is.

Úgy tűnik megkapják azt, ami nekik jár. Sőt azt is, ami nekünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását