2024. május 18. - Erik, Alexandra

Probléma van a gyógyszeres kezelés számítógépes rendszerében

A veszélyes gyógyszerkombinációk felírására figyelmeztető számítógépes rendszer ártalmas késedelmet okozhat a gyakorlatban - állapították meg amerikai kutatók kísérletükben.
2010. szeptember 29. szerda 21:06 - HírExtra
Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban hétfőn ismertetett tanulmányban 1981 orvos és nővér vett részt. A receptek felírásakor az automatizált rendszer vagy csak felugró figyelmeztetést küldött a monitorra egy veszélyes véralvadásgátló-antibiotikum kombináció felírásakor, vagy teljesen letiltotta a gyógyszerrendelést.

Az utóbbi, "keményebb" tiltás sokkal hatékonyabbnak bizonyult a veszélyes gyógyszerpárosítás elkerülésére (60 százalék), mint az enyhébb (14 százalék). Kiderült azonban, hogy az automatizált számítógépes tiltás következtében négy páciens napokkal később kapta meg a fontos kezelést. Ekkor a további potenciális ártalmakat megelőzendő leállították a tanulmányt.

A kezelési késedelem azért következett be, mert a rendszer a recept felírási folyamatát menet közben tiltotta le, így az orvos nem tudta, hogy a gyógyszerészhez már nem jutott el a rendelés.
Az amerikai szakemberek arra figyelmeztetnek a neves nemzetközi orvosi folyóiratban, hogy minden új módszer bevezetése előtt körültekintően és alaposan mérlegelni kell annak lehetséges kockázatait is, nemcsak előnyeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását