2024. május 17. - Paszkál

Újabb konfliktusforrás Izraelben

Az izraeli kormány jóváhagyta vasárnap azt a vitatott és többek között a palesztinok által élesen kritizált állampolgársági törvénymódosítást, amelynek értelmében az országban letelepedő és állampolgárságot nyerő bevándorlóknak hűségesküt kell tenniük Izrael mint "zsidó és demokratikus állam" törvényeinek betartására.
2010. október 11. hétfő 07:58 - HírExtra
A törvény különösen felháborította az izraeli arabokat, akik az ország lakosságának egyötödét teszik ki. Mohammed Barka arab képviselő a változtatást "teljesen rasszistának" nevezte. A törvény azonban csak az Izraelben állampolgárságért folyamodó nem zsidókat érinti, tehát - ha hatályba is lép - nem érinti közvetlenül az állampolgársággal már rendelkező arab lakosságot.

Nekik nem kellene ugyan hűségesküt tenniük, viszont a más országban született házastársakra már vonatkozva a jogszabály.

Benjámin Netanjahu kormányfő azzal érvelt a jogszabály mellett, hogy az jól tükrözi Izrael lényegét egy olyan időszakban, amikor a világban sokan próbálják elhomályosítani a zsidó nép és a hazája közötti kapcsolatot. "Izrael állam a zsidó nép nemzeti állama, egy demokratikus ország, ahol az állampolgárok - zsidók és nem zsidók egyaránt - egyenlő jogokat élveznek. Aki csatlakozni akar hozzánk, annak el kell ismernie minket" - mondta.

Ahmed Tibi arab parlamenti képviselő ugyanakkor úgy vélte, a törvény célja, hogy "jogilag is megszilárdítsa az arabok alsóbbrendű státusát", illetve "elmélyítse az arab kisebbséggel szembeni előítéleteket".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását