2024. május 4. - Mónika, Flórián

Visszakerül helyére a szobor

Hétfőn visszahelyezik a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport lovas alakját a talapzatra – írta az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
2010. október 11. hétfő 10:50 - HírExtra
Kolozsi Tibor szobrászművész, a szoborcsoport bronz elemeinek restaurálási munkálatait vezető művész a lapnak elmondta, hogy a lovas alak visszahelyezése egyelőre csak kísérleti jellegű, mivel a beton, illetve a talapzat díszköveit rögzítő kötőanyag még nem szilárdult meg kellőképpen.
A szoborcsoport talapzata teljes egészében felépült és a bronz részek tisztítása is jó ütemben halad. A szakemberek reménykednek abban, hogy tartani tudják a szoborcsoport restaurálásának új befejezési határidejét, november 27-ét.

A kötőanyag teljes megszilárdulása után várhatóan még ezen a héten véglegesen is visszakerül Mátyás király lovas alakja az eredeti helyére Kolozsvár főterén.

A lap azt írta, hogy a november 27-i átadás "sötét forgatókönyvet szült a kolozsvári magyarok körében", miután úgy tudni, Mátyás király restaurált szobrát december 1-jén, az Erdély Romániához csatolását kimondó, 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés évfordulóján, a román nemzeti ünnepen fogják hivatalosan is felavatni.

Az Új Magyar Szó elismerte, hogy erről még semmiféle hivatalos közlemény nem született, de feltételezik, hogy ha marad a november végi átadási határidő, akkor "a város vezetése azzal fog érvelni, hogy nem kell egy külön ünnepséget szervezni, a román nemzeti ünnepnap éppen megfelelő lesz a megújult szoborcsoport leleplezésére".

A felújítás eredeti határideje 2010. július 22. volt. A szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-felerészben a román és a magyar állam fizeti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását