2024. május 19. - Ivó, Milán

Az egykulcsos SZJA a kormány szándékaival ellentétes hatást hozhat

Az SZJA törvényi változásai miatt 80 000 forintra emelkedhet a minimálbér. Ez új helyzetet teremt a munkaerőpiacon. Dr. Karsai Gáborral, a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
2010. október 12. kedd 12:28 - Forján-Vass Máté
Mit jelentene a munkaerőpiacon a minimálbér emelkedése?

Dr. Karsai Gábor
1953. március 16-án született. A Marx Károly közgazdaságtudományi Egyetemen végzett közgazdászként 1976-ban. 1980-ban szerezte meg a doktori fokozatot. 1988-ban kandidátusi címet szerzett.

1976 és 1995 között a Figyelő gazdaági hetilapnál dolgozott. 1996 óta a GKI-nál van, 2000 óta annak ügyvezető igazgatója.
Körülbelül tíz százalékos bruttó emelkedést, ami a vállalkozások számára költségnövekedést jelent. Ez a bérkategória jellemzően képzeletlen, fizikai munkát vagy betanított munkát végző embereket rejti. Ők amúgy is nehezen jutnak álláshoz.

A könnyűipari és elektronikai összeszerelő cégeknél a magyar versenyképességet mindenképpen rontja, és felmerülhet a más országba való távozásuk, illetve csődbe kerülnek. Esetleg valahogy megpróbálják kijátszani a törvényt. Ez mindenképpen feszültséget jelent az alacsony képzettségű emberek munkáltatása szempontjából.

Növekedhet a munkanélküliség?

Ha összességében nézem a munkanélküliséget: a mi számításaink szerint csökkenni fog valamelyest. A foglalkoztatás érdemben viszont alig fog emelkedni. A közszolgálatban létszámcsökkentés lesz, amit a bővülő szolgáltatóipar kiegyensúlyozhat.

A versenyszektor egy részében is lehet, hogy leépítés lesz, ez főleg az iparban lesz így. Most ez még tovább nőhet. Nem lesz drámai a hatása, de feszültséget fog okozni.

Azok a cégek, amelyek a fennmaradás határán vannak, azoknak lehet, hogy a mínusz irányába dönti a dolgot.

Említetette, hogy egyesek megkerülhetik a dolgot. Nőhet a feketemunka?

Ez benne van a pakliban. Korábban is elmondtuk azt, hogy az egykulcsos SZJA-val rosszul járnak az alacsony bérűek. Elvileg ki kéne vezetni az adójóváírást, amit nem fognak egyszerre. Ez nem foglalkoztatás bővítő, hanem csökkentő intézkedés.

Ezek szerint nem biztos, hogy nőni fog az adóbevétel?

Ehhez több elemét kéne ismerni a jövő évi adószabályoknak. Az egykulcsos adó vonatkozásában az biztos, hogy a magasabb jövedelműeknek kedve, de az alacsony jövedelműeknek nem. Főleg, ha még a foglalkoztatási lehetőségeik is beszűkülnek. Úgy gondolom, ez komoly társadalmi feszültségeknek lehet még a forrása.

Ha nem lenne egykulcsos adó, akkor sokkal könnyebben lehetne az államháztartási hiány csökkentését is kezelni. Emellett nem kéne más helyről pénzt elvonni, például nem kellene ekkora bankadó. Sőt most már a távközlési és energetikai járulék megemelését is tervezik. Erre sem lenne szükség, ha nem akarnák bevezetni az egykulcsos adót.

Az egykulcsos adó kieséssel jár, és hátrányosan érinti a gazdasági növekedést. Nem szerencsés az adóstruktúra váltás.

Azért emelkedne a távközlési díj, mert bevezetik az egykulcsos adót?

Átvitt értelemben igen. Hiányt okoz az egy kulcsos adó, amit csökkentetni kell. Például így.

Ezek szerint a kormány nem a kívánt hatást éri el az adócsökkentéssel?

Idén már csökkentették a társasági adót, ezért jött a bankadó. Ez már szerencsétlen lépés volt, pláne visszamenőlegesen bevezetni. Ez érdemben nem serkenti a gazdasági növekedést, azonban a bankadó visszaveti a hitelezési lehetőségeket.

A kormány célja gyors növekedés volt, ami ezt nem hozta meg. A foglalkoztatás növekedése sem jön ebből össze, főleg, ha még megemelik a minimálbért.

A kormány fő céljaival van ellentmondásban az az eszközrendszer, amit alkalmaz.

Miért alkalmaz a kormány a céljaival ellentétes eszközöket?

Azért, mert már több éve elkötelezte magát a Fidesz az adócsökkentés mellett, és ezt most valamilyen módon valóra akarja váltani, még akkor is, ha összességében nem következik be. Annyit elmondhatnak, hogy lényeges helyen, mint a társasági adó, vagy az SZJA, ott csökkentették az adót, és ez nekik elég.

Politikailag deklarálható a dolog, de, hogy milyen áron, az egy egészen más kérdés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását