2024. május 17. - Paszkál

Parlamenti bizottság vizsgálja az INA eladását a MOL-nak

Parlamenti bizottság vizsgálja Horvátországban az INA energetikai társaság privatizációját. A testület kedden Ivo Sanader volt kormányfőt kérdezi az ügyről, amellyel a balkáni ország egyik legnagyobb vállalatát átvette a Mol Nyrt.
2010. október 12. kedd 15:33 - HírExtra
A magyar cég tavaly júniusban vette át az INA irányítását. Ivo Sanader miniszterelnök egy hónappal később váratlanul lemondott. Hirtelen távozását többen korrupciós ügyekkel hozták összefüggésbe.

A volt kormányfő azóta nem szólalt meg a nyilvánosan, a keddi bizottsági meghallgatás az első közéleti szereplése. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a parlamenti bizottság azt a kérdést vizsgálja, hogy kivételeztek-e a Mollal a privatizációs eljárásban.

A Sanader két egykori munkatársa - Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes és Mladen Barisic, a horvát vámhatóság vezetője - ellen nyomozás indult korrupció gyanújával, a miniszterelnök-helyettes ellen vádat is emeltek. Polancec mostanáig a legmagasabb rangú tisztségviselő a konzervatív Sanader-kormányzat idejéből, akit őrizetbe vettek korrupciógyanús ügyekben.

A Mol az INA legnagyobb részvényese, tulajdonrésze 47,2 százalék. A korrupció elleni fellépés az egyik legfontosabb követelmény, amelyet Brüsszel Zágrábnak megszabott a horvát európai uniós csatlakozási folyamat lezárásához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását