2024. május 7. - Gizella

Botrány: kegyetlen amerikaiak Afganisztánban?

Kegyetlen bánásmódban volt részük azoknak a fogva tartottaknak, akiket egy titkos amerikai börtönben őriztek Afganisztánban - derül ki egy civil szervezet által közzétett tanulmányból.
2010. október 15. péntek 07:20 - HírExtra
A jelentés - amelyet Soros György magyar származású milliárdos intézete, a Nyílt Társadalom Alapítvány készített az egykori őrizetbe vettek megkérdezésével - rávilágít arra, hogy a Kabultól északra fekvő Bagramban felállított fogdában az őrök a bent tartottaktól rendszeresen megvonták a természetes fényt, nem látták el őket elegendő élelemmel, sőt még azt is megakadályozták, hogy a Vöröskereszt felkeresse a rabokat.

A raboknak sokszor még azt sem engedélyezték, hogy egy kis testmozgást végezzenek, továbbá a vallásgyakorlást is megtiltották nekik.

Washington nyíltan soha nem ismerte el a szóban forgó börtön létezését, amely független a szintén Bagramban található, amerikaiak által létrehozott központi büntetés-végrehajtási intézettől, ahol jelenleg 800 rabot tartanak fogva. Washington váltig állítja, hogy ez utóbbi létesítmény és az összes többi afganisztáni börtöne a nemzetközi jog alapelveivel és normáival összhangban működik.

A tanulmány írója, Johnathan Horowitz jogi szakértő szerint a probléma abban gyökerezhet, hogy ez a titkos börtön vagy semmibe veszi a szabályokat, vagy pedig túl lazán értelmezi azokat.

Bagram a rabokkal való visszaélés szimbólumává vált, amikor 2002-ben, az afganisztáni háború második évében amerikai katonák halálra vertek két fogva tartottat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását