2024. május 19. - Ivó, Milán

Bódi Margó: Az egészséges is lehet finom!

Guszti infarktusa után életmódváltáson ment keresztül a Bódi család, melynek ételeit egy csokorba gyűjtötte Margó. Az új könyvről, a sikeres főzőműsorról és az egészséges táplálkozásról beszélgettünk a gondos háziasszonnyal.
2010. október 16. szombat 09:03 - Kancsár Edina
Híresen jó szakács vagy, a Paprika Tv-ben is óriási sikert aratnak a fogásaid. Mióta főzöl és mi a titkod?

Margó az új könyvéről
"Én már megtettem az első lépéseket egy egészségtudatosabb élet felé: vallom és hirdetem mindenütt, hogy az emberek figyeljenek jobban magukra és az egészségükre. Úgy gondoltam, hogy a Nógrádgárdonyban elsajátított egészséges ételek elkészítésének módját egy csokorba kötöm. Rájöttem, hogy cukor nélkül is lehet édességet sütni és a zöldségeket is sokkal szélesebb körben lehet alkalmazni a főzéshez. Az általam elkészített ételeket nem csak beteg embereknek ajánlom, hanem bárki másnak, aki szeretne egészségesen táplálkozni, vagy akár új ízeket kipróbálni"
Kilencéves koromban meghalt az anyukám, és a nővéremmel együtt mi gondoskodtunk a kisebb testvéreinkről. Tehát már kislánykorom óta főzök, de rendszeresen mióta Guszti felesége vagyok. A lovári romáknál hagyomány, ha összeáll egy pár, férj és feleségnek számít. Vagyis tizenöt éves koromtól fogva asszony vagyok. Sokat tanultam Guszti anyukájától, de az élet is hozta magával.

Nagy családunk van: két menyecske, két nagyfiú, négy unoka, tehát van kire főzni. Ez szerintem magától jön egy nőnek, hiszen muszáj ellátni a férjet, anyóst, apóst és a gyerekeket. Minden családban kialakul egyfajta hagyomány, amihez évről-évre jön valami új és modern, amivel színesebbé válik. Azt gondolom, a főzés szeretete benne van a nőkben.

Mesélnél egy kicsit a Tv műsorodról?

Péntektől hétfőig vannak adások, amik egy nap hét alkalommal mennek le. Nagyon jók az eddigi visszajelzések: tegnap például Szlovákiából kaptam dicséreteket. Nem is tudtam, hogy ott is sugározzák, de mint kiderült, le van fordítva szlovákra a műsor. Ez tök jó! Ezenkívül Csehországban és Romániában is nézik, aminek én elmondhatatlanul örülök.

Ez a fajta tévés szereplés biztos újfajta kihívással jár. Hogy érzed magad ebben a szerepkörben?

A főzéstől nem, de a műsorvezetéstől kicsit tartottam az elején. De rájöttem, ha magamat adom, akkor nem nehéz. A második-harmadik felvétel után már teljesen eltűnt belőlem a kezdeti izgalom.

A műsorban csak főzöl, vagy van más érdekessége is?

Nem csak főzök, voltak külsős helyszínek is. Például meg kellett fejni egy tehenet, kukoricát morzsoltam… Minden ételt a nagyecsedi alapanyagokból készítettem, amiket Gusztival együtt szedtünk össze. Nagyecseden forgatni olyan volt, mint egy időutazás, hiszen gyermekkorom színtere. Nagy élmény volt visszamenni a régi helyszínekre, azokhoz a nénikhez, akikhez gyerekként jártam tojást és tejet venni.

Sajnos nem emlékszem az anyukámra, fotóm sincs róla, de az egyik ilyen néni mesélt róla, ami fantasztikus érzés volt. A sógornőmmel együtt megfőztük az ételeket és minden este jöttek vacsoravendégek, akik elfogyasztották. Többek közt, a nagyecsedi polgármester és a rendőr parancsnok is. Nagyon ízlett nekik a főztöm és a mocskos tészta is. (nevet)

Értesüléseim szerint, Guszti infarktusa óta megújítottad az étkezési szokásaitokat. Miben nyilvánul meg ez a változás?

Mocskos tészta
„Saját kezűleg gyúrok gyönyörű tésztát szép sárga tojásból, aztán azt bemocskolom szilvalekvárral. Ettől lesz mocskos.”- Bódi Margó
Guszti szívrohama után lekerültünk Pestről Nógrádgárdonyba a szívszanatóriumba, ahol azzal kezdték, hogy életmódváltásra lesz szükség: be kell vezetnem Guszti étkezésbe az egészségesebb ételeket, vagyis csökkentenem kell a cukrok és szénhidrátok mértékét. Megtanítottak olyan ételeket főzni, ami Gusztinak jó lesz. A süteményt és a palacsintát most már graham lisztből készítem, cukor helyett fruktózt használok, stb.

Az a lényeg, hogy ne kelljen lemondania a finom ételekről, amikhez hozzászokott. Ugyan úgy megkapja a süteményeket, a húsokat és mindent, mint régen, csak más alapanyagokból és más technikával készítem el. Az új könyvemben ezeknek az egészséges ételeknek a receptjei és fotói találhatóak, illetve minden étel mellett van egy kalóriatáblázat is.

A Tv műsorodban szereplő ételek melyik könyvedhez állnak közelebb?

A Paprika Tv-n az előző könyvemből: Az én ízvilágom - ból főztünk. Az új könyvem, csak a napokban jelent meg, annak Az egészséges is lehet finom a címe. Idővel lehet, hogy ahhoz is lesz műsor.

A korábbi könyvednek milyen volt a fogadtatása?

16.200 eladott példányszámnál tart, szóval nagyon jó. Szerintem a főzőműsoros felkérésem is ennek köszönhető. Az új könyvem körülbelül egy hónapja van kint, és az ötezer legyártott könyvből már nem sok maradt. Bevallom, nem gondoltam ekkora sikerre és nagyon jól esik a sok pozitív visszajelzés.

A könyveid ízvilága mennyire köthető a roma konyhához?

Szerintem ezek nem nevezhetőek roma ételeknek, sőt, inkább magyaros ételek. Attól lesznek kicsit talán romásabbak, hogy az átlagnál erősebben-csípősebben fűszerezek, illetve kicsit lecsósabbak az ételek – olyan Margósak. Az én ízvilágom ilyen, emiatt is lett az első könyvnek ez a címe.

Mindenkinek ajánlom a recepteket, hiszen csak annyiban térnek el a megszokottól, hogy ízesebbek. Egyébként nem tudnám elmondani, hogy miből-mennyit kell tenni, mert érzésre fűszerezek. Guszti szerint nem nagyon fordult elő a sok-sok év alatt, hogy valamit elrontottam volna.

Akkor hogyan tudtad leírni a receptekben a mértékeket?

Azt szoktam mondani, hogy ízlés szerint fűszerezzék. A mértékeket más szempontból is nehéz lenne meghatározni, hiszen mi nagy fazékkel főzünk. Úgy kezdjük a receptet, hogy vegyél egy egész tyúkot, holott valaki egy szárnyából odatesz két liter levest. (nevet) Szerintem, ha valaki kevés húsból főz, abból nem jön ki annyi íz, ezért én sokkal többől főzök. Ha egy süteményt készítek, az is úgy kezdődik, hogy vegyél két kiló lisztet… Mások fél kilóból sütnek, ezért nem tudok konkrét mértékeket meghatározni.

Úgy gondolom, én az irányt mutatom meg. Egy haladó szakács tudja mennyi sót használjon, egy kezdő pedig kikísérletezi. A könyvem sikere azt mutatja, hogy megoldják ezt a részét az olvasók. (nevet) Sok kislány azt sem tudja, hogyan kell megcsinálni egy pörköltet. Ha az alapokat megtanulja a könyvemből, szerintem a későbbiekben már minden étellel boldogulni fog.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását