2024. június 1. - Tünde

Startolt a német-francia-orosz csúcstalálkozó

Az európai biztonság jövőjét célzó partnerségről kezdett tárgyalásokat hétfő este Nicolas Sarkozy francia és Angela Merkel német államfő. Az este folyamán csatlakozik hozzájuk Dmitrij Medvegyev orosz elnök.
2010. október 19. kedd 07:03 - HírExtra
"Megvizsgáljuk, hogy lehetséges-e jobb együttműködés Oroszország és a NATO között, mivel a hidegháborús időszak már a múlté" - mondta még a találkozó előtt a német kancellár. Hozzátette: "Az orosz elnök javaslatot tett egy új közös biztonsági rendszerre. Lépésről lépésre kell meghatározni egy ilyen rendszert, természetesen a valamennyi európai országgal és Oroszországgal folytatott partnerség szellemében".

Párizsi tájékoztatás szerint a hétfő esti munkavacsora és a kedd délelőtti két órás megbeszélés témája a közös biztonsági kérdések lesznek, miután Németország és Franciaország szeretné, ha Oroszország a jelenleginél szorosabban kapcsolódna a nyugati világhoz. Francia elnöki források úgy vélik: "érződik, hogy Moszkva kezdi értékelni a nyugatiakkal való együttműködőbb magatartás eredményeit". Párizs üdvözöli a javuló orosz-amerikai viszonyt, illetve a hatékony együttműködést Moszkvával az afgán vagy az iráni nukleáris program elleni szankciók kérdésében, de a nyitást ugyanakkor még törékenynek ítéli, és úgy véli: fel kell gyorsítani annak megszilárdítását.

A három ország vezetői öt év után első ízben találkoznak. Az első ilyen jellegű találkozóra az amerikaiak 2003-as iraki inváziójával szembeni közös fellépés kidolgozása kapcsán került sor: akkor Gerhard Schröder német kancellár hívta meg Jacques Chirac francia és Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A második, 2006-os Chirac-Merkel-Putyin megbeszélés óta azonban a körülmények jelentősek megváltoztak, mivel Franciaország visszatért a NATO katonai szervezetébe - emlékeztetett a francia elnökség a találkozó előtt.

Egy hónappal a NATO új stratégiai koncepciójáról tartandó lisszaboni csúcstalálkozó előtt megrendezésre kerülő háromoldalú egyeztetés némi ellenérzést váltott ki az Egyesült Államokban, illetve azokban a nagyobb európai országokban, amelyek nem kaptak meghívást a normandiai üdülővárosba, mint például az Oroszország egyik legfőbb európai kereskedelmi partnereként számon tartott Olaszországban vagy a legfőbb európai szomszédnak számító Lengyelországban.

Párizs azzal próbálta megnyugtatni a kedélyeket, hogy Deauville-ban semmiről nem születik döntés és valamennyi uniós ország részletes tájékoztatást kap majd a találkozóról. Ami Washingtont illeti, az amerikaiak "pótolhatatlanok, de nem tilos a biztonságról egyeztetniük az európaiaknak egymás között" - közölte a francia elnöki hivatal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását