2024. május 17. - Paszkál

Pontosabb árhullám-előrejelző épül

A Dráva minden eddiginél több információra épülő árhullám-előrejelző rendszere valósulhat meg, miután a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint a Hrvatske Vode horvát vízügyi szervezet közös fejlesztésbe kezdett.
2010. október 30. szombat 11:34 - HírExtra
Heid Petrának, a magyar vízügyi igazgatóság sajtóreferensének tájékoztatása szerint a fejlesztés jövő év augusztusára valósulhat meg. A projekt összköltsége mintegy 300 ezer euró, és jelentős részben az Európai Unió Horvátország-Magyarország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programjából finanszírozzák - tette hozzá.

A munka során kiegészítő geodéziai méréseket végeznek, emellett elkészül a Dráva lefolyásmodellje a Mura betorkollásától (Őrtilos) a Dunába torkollásáig (Almás), valamint a teljes, 40 ezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő digitális terepmodellje és csapadéklefolyási modellje. A fejlesztés részeként 12 óránként frissülő előrejelzés lesz elérhető a horvát és a magyar vízügyi szervezetek honlapjain.

A Dráván a meglévő magyar rendszer alapjai a kilencvenes évek közepén készültek el. Azóta anyagi források és technikai feltételek hiánya miatt érdemi fejlesztés nem történt, így például a domborzati modell pontatlansága, az erőművek üzemelési-vízeresztési adatainak hiánya miatt nem szolgál kellő információval a rendszer az árvízi védekezéshez. A pontos előrejelzés viszont elengedhetetlen, hiszen ennek segítéségével lehet eldönteni, hogy milyen fokú készültségre van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását