2024. május 18. - Erik, Alexandra

MSZP: 2011 nem az önkormányzatoké

Az MSZP szerint a jövő évi büdzsé tervezete alapján 2011 nem az önkormányzatok éve lesz.
2010. november 3. szerda 15:13 - HírExtra
Pál Tibor szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: miután a kormány az emberek megtakarításaival növelte a költségvetés bevételeit, joggal lett volna elvárható, hogy a mindig is alulfinanszírozott önkormányzati szférának korrekt költségvetési keretet biztosít.

Értékelése szerint nem ez történt. A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatokban is érintett kormánypárti képviselők a költségvetési vitában módosító javaslatokkal próbálnak majd javítani a büdzséről szóló javaslaton.

Pál Tibor emlékeztetett arra: idén nagyjából harmincmilliárd forinttal jut kevesebb az önkormányzatoknak, de a durva belső átcsoportosítás miatt ennél valójában nagyobb az elvonás a feladatok finanszírozási keretéből.

Tájékoztatása szerint a szociális ágazat 34 milliárd forinttal kap kevesebbet jövőre, ebből kilencet a szociális juttatásoktól, 24-et a feladatellátástól vesznek el.

Hozzátette: véget ér az Út a munkához program, amelyet felváltja ugyan a nemzeti közfoglalkoztatási program, de ez feleannyi pénzből, 64 milliárd forintból gazdálkodik majd.
A szocialista politikus értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy jövőre a munkaügyi központok által felajánlott közmunkát végezettségtől függően mindenkinek el kell majd fogadnia.

Úgy fogalmazott: ez elég furcsa helyzeteket hozhat létre, mert annak a tanárnak, akit a közalkalmazotti törvény módosítása után elküldenek, akár utcai virágültetést is felajánlhatnak. A korábbi tanulója ez látva azt mondja majd, na ezért érdemes volt tanulni - vélekedett.

Furcsának tartja, hogy rendezett lakókörnyezettel kell rendelkeznie annak, akinek közmunkát ajánlanak fel.

Pál Tibor kitért arra: a költségvetési előterjesztésből kiderül, hogy gyakorlatilag leáll a panelprogram, mert jövőre csak a már megkötött szerződések kifizetésére állítottak be pénzt.
Beszámolt arról is, a 2011-es büdzsé tervezete rögzíti, hogy lesz létszámleépítés az önkormányzatoknál, mert az idei összeg háromszorosa szerepel az anyagban a végkielégítések kifizetésére, öt és félmilliárd forint.

Kifogásolta, hogy jövőre ugyannyi pénz lesz a költségvetésben az önkormányzatok uniós pályázati önrészének átvállalására, mint az idén.

Álláspontja szerint a gyermekétkeztetési díjak betervezett emelését az önkormányzatok valószínűleg áthárítják majd a szülőkre, amely újabb terhet jelent a kiskerestűeknek.
Pál Tibor hiányolta a költségvetési törvényjavaslatból a kötvénykibocsátások és a hiteltörlesztések kezelést. Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok az elmúlt három évben 500 milliárd forint értékben hajtottak végre kötvénykibocsátást, amelyek törlesztése jövő januárban kezdődik.

Kiemelte: jó hír a fővárosiaknak, hogy a tervezet tartalmazza a 4-es metró Bosnyák térig tartó szakaszának építésére vonatkozó költségeket, összesen 27 milliárd forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását