2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Úgy tűnik, hogy visszafogják Lázárt

Finomodhat a Lázár János által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság (Ab) felülvizsgálati jogköréből.
2010. november 4. csütörtök 16:01 - HírExtra
Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után újságíróknak úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak - például a költségvetés, az adók, az illetékek - tekintetében. Tudomása szerint finomodhat az eredeti indítvány - tette hozzá, megjegyezve, hogy nem további hatáskörszűkítés, hanem "normalizálás" várható.

Balsai István közölte: az eredeti javaslathoz csak egyetlen érdemi módosító javaslat érkezett, "ehhez nem lehetett csatlakozni", így nem maradt más megoldás, mint hogy bizottsági módosító indítvánnyal finomítsanak az Ab hatásköreit érintően. Úgy tudja, Lázár János az ügyben egyeztetni fog a kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Lázár János javaslatához a módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság nyújtja be hétfőn, és arról még várhatóan aznap szavaz a parlament.

Az alkotmányügyi bizottság csütörtökön először tizenkét óra után tartott volna rendkívüli ülést, hogy megtárgyalja Lázár János alkotmánymódosítási javaslatához benyújtandó bizottsági módosító indítványt, ám annak szövege az ülésre nem készült el. A tanácskozáson megjelentek a bizottsági tagok, ám Balsai István jelezte, az indítvány csak délutánra lesz kész, így azt kérte, hogy kettő órakor ismét gyűljenek össze a képviselők.

Lamperth Mónika (MSZP) azt kérdezte: kaphatnak-e előzetes információt a beadvány tartalmáról. Balsai István erre válaszul annyit mondott: "az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható jogszabályoknak a részletesebb felsorolása történik meg".

Az előterjesztés azonban a csütörtök délután két órakor kezdődő tanácskozásra sem készült el, így az hétfőn kerül a bizottság elé.

A rendkívüli bizottsági ülés után a szocialista Lamperth Mónika azt mondta, a testület többszöri összehívása azt mutatja, hogy egyre nagyobb a zavar a kormányoldalon, nem tudják eldönteni, hogy módosítsanak-e a javaslaton. Ugyanakkor szerinte a szándék, hogy korlátozni akarják az Ab hatáskörét, egyértelmű. Utalt Bencsik János energiastratégiáért felelős államtitkár szavaira, miszerint fel lehetett volna függeszteni az Ab gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos jogkörét a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva.

A szocialista politikus ugyanakkor a jobbikos Gaudi-Nagy Tamáshoz hasonlóan azt mondta: nem ismeri a bizottság elé tárni szánt javaslat részleteit, folyosói pletykák azonban az Ab hatáskörének további szűkítéséről szólnak.

Gaudi-Nagy Tamás ezzel szemben - de szintén folyosói hírekre alapozva - közölte: a kormánypártokban van hajlandóság arra, hogy az Alkotmánybíróság ellenőrző szerepét megőrző módosító javaslatot fogadjanak el, s ezzel "önrevíziót" gyakoroljanak, azaz visszahátráljanak Lázár János eredeti javaslatához képest.

Méltatlannak nevezte viszont, hogy a kormánypártok alapvető eljárási szabályokat sem tartanak be, sérelmezte továbbá, hogy a Jobbikot nem vonták be a bizottsági módosító indítvány kidolgozásába.

Lázár János eredeti javaslata azt tartalmazza, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdésekben az Ab-nek ne legyen felülvizsgálati joga. Ezzel párhuzamosan kibővítené a népszavazási tilalom alá eső tárgyak körét a járulékokkal.

A Fidesz frakcióvezetője azt követően kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy az Ab megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt.

A jogszabályok általános és részletes vitáját a héten megtartották, a tervek szerint jövő hétfőn szavaznának a módosító indítványokról, és lehetőség szerint megtartják a zárószavazást is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását