2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ritka alkotások Rómában

Michelangelo egy szobrával és Leonardo festményével készíti elő Róma városa az olasz egység 150. évfordulójának ünneplését; a Leonardo egyetlen férfiportréját ábrázoló festmény ötszáz év óta először hagyja el Milánót.
2010. november 6. szombat 13:52 - HírExtra
A két terracotta birkózó, Michelangelo szobra december 5-ig látható a római Capitolium múzeumban, ahol A zenész című Leonardo-festmény december 8. és 2011. február 16. között tekinthető meg. Róma és a világ legelső múzeuma az itáliai művészet két legnagyobbjával tiszteleg az olasz egység 2011-ben esedékes 150. évfordulója előtt. A múzeum az antik Róma központjában, a Capitolium dombon, a Michelangelo által tervezett téren emelkedik. A kiállítás a jövő őszre kitűzött tárlat kóstolójának számít, amikor is a két reneszánsz művész száz alkotását mutatják majd be, Két olasz Itália előtt, Leonardo és Michelangelo címmel.

Michelangelo és Leonardo már az idén megtekinthető egy-egy alkotása először hagyta el saját városát. Michelangelo birkózói a firenzei Buonarotti-házból érkeztek Rómába. Korábbi feltételezések Hercules és Cacus harcaként azonosították az alkotást. A mitológiai jelenetet ábrázoló szobrot a Mediciek rendelték meg, és a Palazzo Vecchio palotája előtt álló Dávid mellé akartak állítani. Végül a ma is ott található Herculest és Cacust 1534-ben Baccio Bandinelli készítette el, és a művészettörténészek ma úgy vélik, Michelangelo terracotta szobra egy soha el nem készült mű vázlataként szolgált. Leonardo egyetlen férfiportréját, A zenészt is számos találgatás övezi.

A szakma Atalante Migliorottival, Leonardo zenész barátjával azonosítja, aki a mestert Firenzéből Milánóba kísérte. Ez volt Leonardo legelső magánrendelésre festett képe, amely 1485-ben, Leonardo Lombardiába költözésekor készült. Migliorotti portréját Leonardo is felsorolja a kézirataival teli Atlanti-kódex egyik fólióján. A zenész eddig még sohasem hagyta el a milánói Ambrosiana képtárat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását