2024. május 17. - Paszkál

Bakondi: jövőre lehet pénz az új tűzoltóság felépítésére

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint jövőre lehetne központi forrásból támogatni a pécsi hivatásos önkormányzati tűzoltóság új ingatlanjának felépítését.
2010. november 12. péntek 18:14 - HírExtra
"Minden évben fordítunk pénzt laktanya-felújításokra és -építésekre állami költségvetésből. Biztos vagyok benne, hogy a jövő évi források felhasználásakor ezzel a kérdéssel még gondosabban fogunk foglalkozni, és találunk valamilyen megoldást" - mondta az altábornagy a Pécs és Baranya megye önkormányzati vezetőivel, a helyi katasztrófavédelem, a tűzoltóságok és a társszervek képviselőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Megjegyezte: ismeri a pécsiek problémáit, mert már a kétezres évek elején járt ott, s a laktanya állapota akkor is szóba került. Rámutatott arra, hogy az országban jelenleg négy városi tűzoltósági épület kivitelezése folyik, ezek közül egy helyen, Szarvason még a pécsinél is rosszabbak voltak az elhelyezés körülményei.

Bakondi György elismerően szólt Baranya katasztrófavédelmi szakembereinek, tűzoltóinak a felkészültségéről. "Az állomány teljes és jól végzi a munkáját, az állomány képzésére nagy gondot fordítanak" - mondta.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere az idén májusban azt közölte: a pécsi tűzoltóság épülete "az életveszély határát súrolja", szakértők szerint a jelenlegi célra még legfeljebb két évig használható. A politikus utalt arra, hogy bár már kijelöltek egy telket az új laktanya felépítésére, a tervek nem kapták meg a várt központi pályázati támogatást.

"Kiemelt feladat, hogy forrást találjunk a kivitelezéshez, közben pedig arra az átmeneti állapotra is fel kell készülniük, hogy a régi ingatlan már nem, az új pedig még nem lesz használható" - hangsúlyozta az alpolgármester.

Az épülettel kapcsolatos gondokról Góra Zoltán tűzoltóparancsnok másfél évvel ezelőtt beszélt az MTI-nek. Azt mondta: "a mintegy negyedszázada átadott ingatlan beázik, nyílászárói korszerűtlenek, ennél is nagyobb baj azonban, hogy nem bírja a dinamikus terhelést, a tartószerkezetein tapasztalt repedések miatt immár statikailag sem felel meg a tűzoltólaktanyákkal szemben támasztott elvárásoknak".

Hozzátette: az épület hosszú távon legfeljebb raktárként vagy irodaként üzemelhetne tovább, a közeljövőben mindenképpen újat kell építeni a mintegy 150 fős állomány, valamint a gépjárművek, speciális szerek, konténerek elhelyezésére.

"Szakértők megállapították, hogy az épület állagromlása tervezési, kivitelezési és karbantartási hiányosságokra egyaránt visszavezethető. Bár még nem életveszélyes, egy fontos korlátozás bevezetésére szükség volt a közlemúltban. A nagyobb tömegű járművekkel a pillérek mellett kell parkolni, nehogy a súly alatt beszakadjon alattuk a födém" - közölte a tűzoltó ezredes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását