2024. május 19. - Ivó, Milán

Ahani: a porblémát saját erőből kell megoldani

Minden országnak arra kell törekednie, hogy elsősorban saját erejéből igyekezzen megoldani problémáit, a nagyhatalmak egyoldalú döntései sokszor csak rontják a helyzetet - mondta Ali Ahani Európa-ügyekért felelős iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.
2010. november 16. kedd 19:47 - HírExtra
A Magyar Külügyi Intézetben elhangzott előadásában a politikus kiemelte: Iránt történelme során mindig az Istenben való hit, az igazság és az emberi jogok iránti elkötelezettség irányította. Földrajzi helyzete miatt az ország a világ keleti és nyugati fele közötti híd szerepét tölti be az egyik legérzékenyebb régióban, emellett hatalmas energiakészletei is növelik a jelentőségét, és teszik - mint fogalmazott - "agresszív ambíciók" célpontjává.

Irán a barátságon, az igazságon és a kölcsönös tiszteleten alapuló bilaterális kapcsolatok kiépítésére törekszik. Kapcsolata Magyarországgal több mint 80 éves múltra tekinthet vissza - mondta.

Ali Ahani több regionális problémát említett beszédében, így például Irak (amerikai) megszállását" olyan nukleáris fegyverekre hivatkozva, amelyeket - mint mondta - sosem találtak meg. Szaddám Huszein rezsimjének összeomlása után Irán igyekezett az iraki nép mellé állni - hangsúlyozta, hozzátéve, az invázió kezdete óta úgy vélik, a "megszálló erőknek" mielőbb el kell hagyniuk Irakot.

Afganisztánról szólva kiemelte: az elmúlt három évtizedben az ország lakosai folyamatosan szenvedtek a megszállás, a szélsőségek, a terrorizmus és az instabilitás miatt. A 2001. szeptember 11-i események után kilenc évvel sem sikerült biztonságot teremteni az országban - jegyezte meg.

A palesztin kérdés is több mint fél évszázada befolyásolja a térség biztonságát - mondta. Mint rámutatott, a problémát máig nem sikerült megoldani, de Iránnak meggyőződése, hogy segítené a megoldást, ha véget érne a jelenlegi igazságtalan helyzet és a "cionista rezsim elfogult támogatása".

Mivel Irán és az Európai Unió egyaránt különleges helyzetben vannak saját térségükben, eltérő céljaik ellenére komoly erőfeszítéseket tehetnek a tartós biztonság megteremtéséért - jelentette ki.

Az EU elnöki posztja nagy felelősséggel jár, és hozzájárulhat a tartós béke és biztonság megteremtéséhez - mondta -, sok sikert kívánva Magyarországnak a pozíció betöltéséhez 2011 első félévében.

Az iráni politikus egyebek mellett sürgette az ENSZ és a Biztonsági Tanács reformját, valamint azt, hogy helyben keressenek megoldásokat a regionális problémákra. Ugyancsak fontosnak nevezte az országok együttműködésének erősítését a kulturális, politikai és gazdasági hasonlóságok alapján.

Ali Ahani szorgalmazta a nukleáris fegyverek leszerelését is, hangoztatva, a béke, a szabadság és a biztonság fogalma összeférhetetlen a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek birtoklásával. A világ nukleáris hatalmai nem akadályozhatják meg, hogy más országok az atomenergia békés célú felhasználása érdekében hozzáférjenek a nukleáris technológiához a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete mellett - emelte ki.

Az iráni politikus a Fars hírügynökség jelentése szerint kedden találkozott Martonyi János külügyminiszterrel is. A teheráni közlés szerint a budapesti megbeszélésen a magyar tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország támogatja Irán jogát a békés célú nukleáris technológia megszerzésére és használatára. Martonyi János a beszámoló szerint kitért arra is: soros EU-elnöksége idején Magyarország mindent megtesz, hogy felgyorsítsa és erősítse a viták tárgyalásos rendezését Irán és a Nyugat között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását