2024. május 17. - Paszkál

Lejárt szavatosságú bombákat árul a HM

A Honvédelmi Minisztérium pályázat keretében akar megválni az elavult és feleslegessé vált, szovjet harci eszközeitől. A kiárusítás mikéntjéről a HM adott tájékoztatást a HírExtrának.
2010. november 17. szerda 06:36 - Fontos Erzsébet
A Honvédelmi Minisztérium, mint vagyonkezelő, a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség közreműködésével egyfordulós nyilvános pályázat keretében értékesíti a Magyar Állam tulajdonában lévő, és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, honvédelmi célra felesleges eszközöket, szakanyagokat.

Az eszközök többek között elavult, szovjet gyártmányú kézifegyverekből, légvédelmi rakétákból, emellett különféle repülő bombákból és bombagyújtókból állnak.

Ráfizetés a lőszerek használati idejének meghosszabbítása

Pályázat
A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség a Honvédelmi Minisztérium megbízásból egyfordulós nyilvános pályázat útján értékesíti a Magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, honvédelmi célra felesleges inkurrens fegyverzettechnikai szakanyagokat.

www.hm.gov.hu
A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az elavult fegyverek, lőszerek, hadiipari alapanyagok értékesítése azért vált szükségessé, mert ezek a szakanyagok fölöslegessé váltak a Magyar Honvédség számára, a lőszereknek, rakétáknak például lejárt a szavatossági idejük. Tekintettel arra, hogy csak igen nagy költségeken tudták volna a használati idejüket meghosszabbítani, a tárca úgy döntött, gazdaságosabb az értékesítés. Eddig azonban nem volt megfelelő kereslet a feleslegessé vált eszközökre.

A kereslet eddigi hiányát mi sem bizonyítja jobban, mint ogy a fegyverkészlet eladására még 2004-ben miniszteri biztost jelöltek ki. Az eredeti tervek szerint néhány év alatt megszabadultak volna a felesleges készlettől, hiszen a drága őrzési költségek miatt nem volt kifizetődő megtartani az elavult eszközöket. A szándék ellenére nem tudtak túladni a fegyvereken, melynek oka lehetett az Állami Számvevőszék által az elmúlt években már többször is kifogásolt magas áruk, emellett a fegyverek elavultsága és lejárt szavatosságuk ténye is.

Felbecsülhetetlen értékek a szovjet gyártmányok?


A Minisztérium az értékbecsléssel kapcsolatban kijelentette, nagyon nehéz meghatározni azt az értéket, amelyet az eladásra kínált felszerelések érnek. Ugyanígy az értékesítésből befolyó összeget sem tudják megbecsülni, amely függ az értékbecsléstől és a nyílt pályázaton megajánlott ártól is.

Természetesen a minisztériumnak számolnia kell azzal, hogy nem értékesítheti a fegyvereket áron felül, hiszen a régi eszközöket kizárólag nagy pénzbefektetéssel (felújítási költségek) lehet csak használni és a vállalkozók is úgy tudnak értékesíteni, ha magas költségeken felújítják ezeket.

Eladásra kínált eszközök

Összesen:13.989 fegyver kerül kiárusításra, mellyel akár egy komolyabb támadás is indítható lenne.

A harci eszközöket kizárólagosan a fegyverkereskedelemhez, illetve katonai eszközök, robbanóanyagok megsemmisítéséhez szükséges engedéllyel rendelkező vállalkozások vásárolhatják meg. A minisztérium elmondása szerint a meghirdetett eszközök felújítás után természetesen rendeltetésnek megfelelően használhatóak, hatástalanítás után például eladhatóak múzeumoknak, gyűjtőknek.

Harmadik ország is fel tudná használni ezeket a harcászati eszközöket, azonban ehhez az orosz fél engedélyére is szükség van, amit a vásárlónak kell beszereznie. A minisztérium pályázatai nyíltak. Bármelyik ország, bármelyik vállalata jelentkezhet.

Magyarországnak egyszerűbb túladnia itthon az árun, és a vevőkre hárítania a más országoknak való fegyvertovábbítás procedúráját. Annak ellenére is, hogy Magyarország így kevesebb haszonnal zárná a tranzakciót.

Fellendül az illegális fegyverkereskedelem?

Többek között kérdéses lehet, hogy ellenőrzés hiányában és az eszközök értékének alulbecslésével, az engedéllyel rendelkező vállalkozások illegális fegyverkereskedőknek továbbítják-e a jutányos áron megvásárolt eszközöket, azért, hogy kompenzálják a fegyverekre fordított felújítási költségeket.

A tárca azonban nem feltételezi, hogy külföldre, vagy háborús övezetbe adnák ezeket tovább, és azt sem valószínűsíti, hogy ezáltal fellendülhet a bűnözők által működtetett illegális fegyverkereskedelem.

A minisztérium a HírExtrát tájékoztatta arról, hogy a HM FLÜ csak olyan vevőnek értékesít, aki a megkötött szerződésben rögzíti, hogy a megvásárolt hadi anyagok tekintetében a fegyverek értékesítéséről szóló törvényben foglaltak alapján jár el. Emellett a vevők a szerződésben kötelezettséget vállalnak továbbá arra is, hogy magánszemélyeknek és engedéllyel nem rendelkező személyeknek nem adják tovább az eszközöket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását