2024. május 19. - Ivó, Milán

Az Egyesült Arab Emírségek vezetik a karbonindex listáját

Az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália és az Egyesült Államok érte el a legmagasabb értéket egy új karbonindexben, amelyet a jelenlegi és múltbeli széndioxid-kibocsátás súlyozásával dolgozott ki egy magántársaság.
2010. november 17. szerda 11:04 - HírExtra
A Maplecroft nevű brit tanácsadó cég által összeállított és szerdán közzétett index 50 százalékos súllyal veszi figyelembe az országok jelenlegi egy főre jutó kibocsátását, míg az aktuális összkibocsátásnak és a múltban felhalmozott kibocsátásnak 25-25 százalékos súlyt ad.

A 183 országból álló rangsor élbolyában a gazdag országok és az OPEC-tagállamok végeztek.
A kétes értékű első helyet az Egyesült Arab Emírségek nyerte el, nagyrészt az ország tengervizet sótalanító üzemeinek elmúlt néhány évben megugró energiafelhasználása miatt, amelyet szinte kizárólag fosszilis energiahordozókból nyertek.

A súlyozott index alapján második helyen a szénfüggő Ausztrália végzett, megelőzve az Egyesült Államokat, mely ugyanakkor az 1900 óta kumulált kibocsátás tekintetében messze megelőz minden más országot, és a jelenlegi összkibocsátásban Kína mögött a második. A jelenlegi egy főre jutó kibocsátás Ausztráliában és az Egyesült Államokban is nagyon magas.

A negyedik helyen Kanada végzett, majd Hollandia, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Oroszország, Belgium és Kazahsztán következik a sorban.

Kína a 26. helyen végzett; jóllehet jelenlegi összkibocsátásával világelső, egy főre jutó kibocsátása az 1,3 milliárdos népesség miatt a gazdag országokénak csupán a töredéke.
A lista végén az afrikai országok szerepelnek. Az utolsó, 183. helyen Csád végzett, ahol a lakosság mindössze 2 százaléka rendelkezik áramellátással.

A Maplecroft közlése szerint az index kiszámításával a befektetőket szeretnék figyelmeztetni, mely országok lennének a legsérülékenyebbek abban az esetben, ha az ENSZ égisze alatt zajló nemzetközi klímatárgyalásokon szigorítanák a karbonkibocsátás feltételeit.

A világszervezet soron következő klímacsúcsára a mexikói Cancúnban kerül sor november 29. és december 10. között, egy új globális klímaegyezmény megkötésének esélyeit azonban elemzők csekélynek tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását