2024. május 6. - Ivett, Frida

A NATO-nak Irán a potenciális ellenfele

Sarkozy: a rakétavédelem Irán ellen irányul.
2010. november 20. szombat 20:33 - HírExtra
A NATO európai rakétavédelmi terve Irán ellen irányul - jelentette ki szombaton Lisszabonban Nicolas Sarkozy francia elnök. A NATO pénteken kezdődött csúcsértekezletén az első napon elfogadták az észak-atlanti szervezet új stratégiai kocepcióját, amely tartalmazza az európai lakosság és terület számára kialakítandó rakétavédelmi rendszer tervét.
 
A koncepció nem nevesíti, hogy mely állam vagy államok rakétafenyegetése ellen irányul a NATO védekezési terve.

Az észak-atlanti szervezet már nem tekinti ellenfélnek és fenyegetésnek Oroszországot, és ezt azzal is hangsúlyozza, hogy szeretné, ha az oroszok rakétavédelmi rendszere valamilyen módon majd kapcsolódna a létrehozandó NATO-rendszerhez. A korábbi hónapokban sokszor esett szó Iránról, mint ballisztikusrakéta-fenyegetést jelentő tényezőről.

A mostani NATO-csúcson azonban a rendszer szükségességének hivatalos indoklásában nincs nevesítve egyetlen ország sem. A NATO vezetői - így Anders Fogh Rasmussen főtitkár - rendre azzal válaszoltak az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésekre, hogy a világban ma legalább harminc olyan ország van, amely ballisztikus rakétákra igyekszik szert tenni, közülük többnek már van is ilyen rakétája, és néhányuk ezekkel a rakétákkal már el is tudnának érni NATO-területeket. "Fenyegetés tehát van bőven", nem indokolt egyetlen ország kiemelése sem - hangoztatták nyilvános nyilatkozataikban az atlanti szövetség illetékesei.

Diplomaták azonban elmondták, hogy Törökország az, amelyik nem hajlandó belemenni Irán megnevezésébe, és a NATO-csúcsra való felkészülés során nyilvánvalóvá vált, hogy a törökök ebben a kérdésben a végsőkig ellenállnak a dokumentumok megszövegezésekor. Törökország azt mondja, nem érzi fenyegetettnek magát Irán által.

Sarkozy azonban elfogadhatatlannak tartotta, hogy török nyomásra elkendőzzék a valódi aggodalom okát, ezért nyilvánosan szólt az iráni fenyegetésről.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását