2024. május 17. - Paszkál
Év végéig a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport reményei szerint elfogadják a hungarikum-kerettörvényt. Birinyi Józseffel, a munkacsoport vezetőjével beszélgettünk az elkövetkezendő másfél hónap legégetőbb feladatairól.
2010. november 20. szombat 17:58 - Fontos Erzsébet
Korábbi nyilatkozatában lapunknak elmondta, a magyar művelődési házak hálózatának intézményei alkalmasak arra, hogy a jövőben Hungarikum Házakként funkcionáljanak. Sikerült felülbírálni a hálózat alkalmasságát?

Országosan kiépített rendszer
A kezdeményezésnek lesz egy szimbolikus központja. Emellett megyénként, nagyobb területenként és helyben is létrehozunk Hungarikum Házakat. A jelenlegi állás szerint lehetséges, hogy a magyar művelődési házi hálózat és a megyei művelődési központok alkalmasak arra, hogy a jövőben így funkcionáljanak. Hosszú távú terveink között szerepel, hogy a fővárosi Hungarikum Ház közelébe megyei nagykövetségeket építsünk.

www.hirextra.hu
Jövőre kétezer-nyolcszáz milliárd forintot kell adósságtörlesztésként kifizetnie a kormánynak, ami nagyon behatárolja a mozgásteret és a lehetőségeket. Az Országgyűlésnek azonban feltett szándéka, hogy létrehozzák és működtessék ezt a rendszert. Kérdéses, hogy ez milyen ütemezésben kel életre, hiszen az mindig a reális, rendelkezésre álló költségvetés anyagi keretétől függ.

A Magyar Intézet  szakmai információi szerint 84,3 százalékban van a településeken művelődési ház. Nem igaz, hogy a kerettörvény elfogadását követően mindenhol Hungarikum Ház lesz.

Fokozatosan kiépül a rendszer. Először egy központi intézménnyel szisztematikusan indul el az a munka, amit a szakértők a Parlamenti Hungarikum Munkacsoportban illetve a tárcáknál és azon kívüli szakmai területeken már megkezdtek. A településeken meg kell találni azokat a helyeket, melyek értéktár terek lehetnének. Talán a művelődési házak rendszere a legalkalmasabb erre a szerepre.

Reményei szerint az év végén elfogadják az önök által kidolgozott kerettörvény. Mik lesznek az elkövetkezendő másfél hónap legégetőbb feladatai?

Fontos, hogy  elkészüljön a hungarikum- kerettörvény végső, letisztult változata. Pontosításokra kerül sor a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport és az általam készített szakmai útmutatások, stratégiák felhasználásával készült, súlypontok alapján.

Fontos lenne, hogy év végéig elfogadásra kerüljön a kerettörvény, mert az alapján az egyes szakterületekre, ágazatokra vonatkozó részletes rendeleti és határozati sorokat ki lehetne úgy dolgozni, hogy jövő év végére csiszoltabb törvény álljon majd rendelkezésre.

Sokan bizakodnak, hogy tájegységük jellegzetes produktuma a hungarikum kategóriába tartozhat majd. Bekerülni örökké tartó, kegyelt állapot?

Nagyon nagy kötelezettséget jelent annak, aki az ÉrtékTárba bekerül. Ez nem egy örökös állapot.

A törvény tesz pozitív és negatív diszkriminációt is.

A hungarikum kategóriából ki is lehet kerülni, ha valaki szándékosan rontja a minőséget, vagy egyéb etikátlan, üzleti problémát kelt. Ez esetben a termékkel, és az előállítóval szemben is kemény szankcióval lépünk fel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását