2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az ötezer éves műszemhez tartozó arc

Olasz és iráni tudósok rekonstruálták annak az ötezer éve műszemmel élt asszonynak az arcát, akinek földi maradványait Iránban, a Leégett városban (Burnt City ) tárták fel még 2006-ban - az arcrekonstrukció a római orientalisztikai múzeumban, a Museo Nazionale d'Arte Orientale-ben látható.
2010. november 22. hétfő 18:10 - HírExtra
A Leégett város, amelyet Kr.e. 3200 körül alapítottak, háromszázezer hektáros területet foglalt el, és négy civilizációnak adott otthont. Ez az urbanizáció hajnalának egyik legnagyobb városa volt. Háromszor égett porig és háromszor épült újjá, míg Kr.e. 2100-ben lakói végleg elhagyták, ettől az időtől nevezik a Leégett városnak. Itt került elő a világ legrégebbi ostáblája és játékkockája, valamint itt találták a köménymag legkorábbi mintáit - olvasható az iráni Press TV (http://www.presstv.ir) honlapján.

A világ legrégebbi szemprotézisét 2006-ban találták, amikor egy fiatal, halálakor 25-30 éves asszony csontvázát tárták fel az ókori nekropoliszban. A Kr.e. 2900-2800-as években elhunyt nő 182 centiméter magas volt, ami igen szokatlan volt a maga idejében.

A bal szemében lévő 2,5 centiméter átmérőjű protézis félgömb alakú és nagyon könnyű anyagból készült. Felületét hajszálvékony aranylemez borítja, közepébe pedig a szivárványhártyát jelképező kört gravíroztak. A műszemet vékony aranyszállal rögzítették, amelyet a protézisbe fúrt két apró lyukon keresztül vezették át. A koponya mikroszkópos vizsgálata kimutatta az aranyszál lenyomatát az elhunyt szemgödrében, vagyis az asszony életében viselte a protézist.

A szakemberek feltételezése szerint az elhunyt igen magas rangú személy lehetett, hiszen kevesen engedhették meg maguknak a piramisépítők korában protézis készítését. A sírban a régészek agyagedényekre, bronztükrökre, bőr iszákra és különféle csecsebecsékre, ékszerekre bukkantak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását