2024. május 10. - Ármin, Pálma

Háború? A két Korea ágyúzza egymást

Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet - jelentette a dél-koreai média a hadseregre hivatkozva.
2010. november 23. kedd 08:55 - HírExtra
Oroszország is beleszól

Oroszország a Koreai-félszigeten zajló ütésváltás azonnali beszüntetésére szólította fel kedden az incidens résztvevőit. A Minszkben tartózkodó Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette, hogy "elítélendő az, ami történt. Hatalmas felelősséget vett magára az, aki a dél-koreai szigetet lőtte. Azonnal meg kell tenni mindent az ütésváltás beszüntetése érdekében".

Jön az újabb csapás?


Újabb katonai csapással fenyegette meg egymást kedden a két Korea, miután néhány órával korábban tüzérségi párbaj zajlott le közöttük. Észak-Korea szerint Dél-Korea kezdte a keddi tüzérségi párbajt, és megfenyegette déli szomszédját, hogy ismét lőni fogja területét, ha az akár csak egy hajszálnyival is megsérti a két országot elválasztó fegyverszüneti vonalat. "Többszöri figyelmeztetésünk ellenére Dél-Korea 13 órától kezdődően több tucatnyi lövedéket lőtt ki területi vizeinkre Jonpjong-sziget mellett (...) és mi azonnal határozott katonai akcióba fogtunk" - közölte a KCNA hivatalos hírügynökség. A szűkszavú közleményből nem derül ki, hogy az állítólagos dél-koreai támadás okozott-e bármilyen kárt Északnak.

Szöuli közlés szerint a Jonpjong-sziget észak-koreai tüzérség általi ágyúzása 14 óra 34 perckor kezdődött, és 65 percig tartott.

Szintén a KCNA idézte a legfelsőbb észak-koreai katonai vezetést, amely "kíméletlen megtorló katonai csapással" fenyegette meg Dél-Koreát egy esetleges határsértés esetére.

A szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselője pedig kijelentette, hogy a szigetet ért észak-koreai támadás egyértelműen katonai provokáció volt, s figyelmeztetett, hogy Dél-Korea szigorúan megtorol minden esetleges újabb támadást. "A polgári lakosság ágyúzása sohasem lesz eltűrhető" - szögezte le közleményében.

A dél-koreai hadsereg szerint az északi tüzérség mintegy száz lövedéket lőtt ki a szigetre. Ennek megtorlásaként a szigeten állomásozó dél-koreai tüzérség kilőtt mintegy 80 lövedéket az észak-koreai partokon álló, támadó ágyúk felé - közölte a hadsereg.

A megtámadott, körülbelül 1600 lakosú szigetről körülbelül 250 ember menekült el halászhajókon a legközelebb, 80 kilométerre lévő Incshon város kikötőjébe.

USA: legyen elég!


A washingtoni Fehér Ház határozottan elítélte a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadást, és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a háborús provokációval. Az amerikai vezetés hangsúlyozza közleményében, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea védelmében, valamint a térségbeli béke és katonai egyensúly fenntartásában. Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő pedig azt közölte, hogy a Koreai-félsziget térségében állomásozó amerikai erőknek egyelőre nem kell belefolyniuk az incidensbe, de folyamatosan figyelik a helyzetet.

Dél-koreai források szerint az észak-koreai tüzérség ágyúzta a mintegy 1600 lelkes Jongpjon-szigetet. Legkevesebb két dél-koreai katona meghalt, további 15 katona és három polgári személy pedig megsebesült a támadásban. A sebesült katonák közül ötnek az állapota súlyos. Több tucatnyi épület kigyulladt, és a tüzet egyelőre nem tudták megfékezni. Szöuli közlés szerint a dél-koreai hadsereg viszonozta tüzet, és harci gépeket riasztott.

Japán felkészült a háborúra

Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljenek fel "minden eshetőségre" a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt. "Utasítottam őket, hogy készüljenek fel bármilyen váratlan fejleményre, az erre válaszul bevezetendő szigorú intézkedésre, és gyűjtsenek össze minden információt a helyzettel kapcsolatban" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva, amikor az észak-koreai támadás miatt összehívott rendkívüli tanácskozásról távozott. Dél-koreai források szerint az észak-koreai tüzérség ágyúzta az 1200-1300 lakosú Jongpjon-szigetet. Legkevesebb két dél-koreai katona meghalt, további 13 megsebesült a támadásban.

Több tucatnyi épület kigyulladt, és a tüzet egyelőre nem tudták megfékezni. Szöuli közlés szerint a dél-koreai hadsereg viszonozta tüzet, és harci gépeket riasztott.

Magyarország elítéli az aggressziót


Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt, és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit - mondta Németh Zsolt az MTI-nek az Országgyűlésben, a külügyi bizottság ülésének szünetében.

Az államtitkár a bizottság ülésén - ahol a kormány prioritásként kezelt Ázsia-politikájának elemeiről számolt be, és Észak-Koreát a térség egyik jelentős feszültséggócának nevezte - egy képviselői kérdésre válaszolva kifejtette: egyelőre nem lehet megítélni, milyen súlyosságú konfliktus bontakozott ki Észak- és Dél-Korea között.

"Kinyilvánítjuk támogatásunkat mind az áldozatoknak, mind pedig a dél-koreai államnak, amely ebben a küzdelemben áldozatként érintett" - fogalmazott Németh Zsolt, utalva arra, hogy Észak-Korea aznap tűz alá vett egy dél-koreai szigetet, ahonnan a polgári lakosságot kitelepítették.

Az észak-koreai tüzérség az 1200-1300 lakosú dél-koreai Jongpjon-szigetet ágyúzta. Két dél-koreai katona meghalt, többen megsebesültek a támadásban. Észak-Korea nem ismeri el az 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszünetben kijelölt határvonalat.

Fegyveres konfliktus


Nem sokkal később egy szemtanú az YTN televízióval azt közölte: már abbahagyták az ágyúzást. A támadásban a szigeten 14 dél-koreai katona sebesült meg, közülük négy súlyosan - jelentette a csatorna. A sziget lakói halászhajókon kezdtek el menekülni a Jongpjon-szigetről - közölte szintén egy szemtanú, pontosítva a lakosok meneküléséről szóló korábbi információt.

A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg forró dróton üzenetet küldött Észak-Korának, és ebben követelte az ágyúzás abbahagyását. A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás. Egy dél-koreai elemző szerint az észak-koreai agresszió mögött az állhat, hogy nemrég kiderült: Phenjan urándúsító programba kezdett.

Aggodalmának adott hangot kedden a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti legfrissebb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította az "érintett feleket" hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Kínába is eljutottak a dél-koreai sziget elleni "állítólagos támadásról" szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését - húzta alá Hong Lej külügyi szóvivő.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2010. november 23. 13:43
Hülye Yenkik
ezüstös aranyér
2010. november 23. 10:24
hülye komcsik
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását