2024. június 2. - Kármen, Anita

Változhat a szlovák állampolgársági törvény

Legkorábban márciusban változhat a szlovák állampolgársági törvény, vagyis addig érvényben maradnak a kettős állampolgárság felvételét büntető rendelkezések.
2010. november 25. csütörtök 09:21 - HírExtra
A tervezett törvénymódosítás további tárgyalását februárra halasztották - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Az újság szerint a kormánykoalíció az állampolgársági törvény módosítását egyszerre akarja tárgyalni a Kereszténydemokrata Mozgalom javaslatával, amely a rendőrségi törvény módosítását érinti.

Ez a módosítás megtiltaná, hogy kettős állampolgárságú személyek betöltsenek bizonyos munkaköröket. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a halasztásra azért volt szükség, hogy biztosítsák az állampolgársági törvény módosítását.

"Még idén meg kellett szüntetni a szankciókat, de több olyan téma is felmerült, amit elsősorban a KDH meg akar vitatni" – magyarázta a halasztás okát a lapnak a Híd elnöke. "Ragaszkodhattunk volna az idei tárgyaláshoz, de fennállt a veszélye, hogy a parlament nem fogadja el" - mondta Bugár.

A Híd tárgyalni akar a KDH-s javaslatról is, amely bizonyos, hűségeskühöz kötött foglalkozások, rendőrök, vámosok, ügyészek stb. esetében nem tenné lehetővé a kettős állampolgárságot. "Javaslatuk a jelenlegi formájában elfogadhatatlan.

Csak azt tudom elképzelni, hogy néhány pozíció esetében, ahol titkos információkkal dolgoznak, bizonyos korlátozás legyen érvényben" – nyilatkozta a pártelnök. Megjegyezte, hogy a parlament alelnökeként ő például ilyen jellegű titkos információkhoz nem jut hozzá.

A szlovák parlament Robert Fico kormánya idején fogadta el az állampolgársági törvény módosítását, miszerint elveszíti eredeti állampolgárságát az a szlovák állampolgár, aki egy más ország állampolgárságát is felveszi. A szlovák törvénymódosítás válasz volt a külföldi magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar törvénymódosításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását