2024. május 18. - Erik, Alexandra

A britek tisztelik a magyarok eredményeit

Nagy-Britanniában óriási lelkesedés és tisztelet van Magyarország iránt, különösen azokat az eredményeket illeti tisztelet, amelyeket Magyarország alkotmányos demokráciaként az utóbbi húsz évben elért - mondta John Bercow, a brit alsóház elnöke pénteken Budapesten a sajtónak, miután fogadta őt Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
2010. november 26. péntek 15:35 - HírExtra
"Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány mélyen elkötelezett az alkotmányos demokrácia mellett, és az elkövetkező években az alapján akar építkezni" - hangsúlyozta.

A brit politikus azt mondta, érdeklődéssel és tisztelettel hallgatta Kövér László tájékoztatását a magyar kormány hazai feladatairól, arról, hogy Magyarországon törvényi és alkotmányos változtatásokra van szükség azokkal változtatásokkal együtt, amelyeket a magyar kormány az ország számára helyesnek ítél.

Hozzátette, sürgősen és határozottan végrehajtandó változtatásokról van szó, hogy a kormány a következő választásokon azt mondhassa, betartotta ígéreteit; "a politikusok és a politika iránti bizalom helyreállítása fontos".

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága alsóházának elnöke úgy fogalmazott, nincs kétség afelől, hogy a magyar és a brit kormány, illetve parlament érdekei és céljai sok vonatkozásban közösek. "Egyetértünk abban, hogy a növekedés serkentése, a versenyképesség erősítése és a kisvállalkozói szektor támogatása kulcsfontosságú az európai gazdaság egészsége és dinamizmusa szempontjából" - állapította meg.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a magyar EU-elnökség alatt az egyik legfontosabb feladat a gazdasági növekedés serkentése, a kisvállalkozói szektor támogatása lesz, ugyanis így lehet munkahelyeket teremteni, csökkenteni a munkanélküliséget.

Meg kell próbálni egyetértésre jutni az EU-bővítésről is - mondta, és megjegyezte, megérti és tiszteletben tartja, hogy Magyarország számára fontos Horvátország csatlakozása. Kifejtette, Nagy-Britannia elkötelezett az EU bővítése mellett, de azon az állásponton van, hogy ez nem járhat együtt az Európai Unió törvényhozói vagy intézményes jogosítványainak növekedésével. "Támogatjuk a bővítést, de azt szeretnénk, hogy az egyes tagállamok megőrizzék maximális törvényhozási szuverenitásukat" - mondta.

Kövér László elmondta: tájékoztatta partnerét a 2011 első félévi magyar EU-elnökségre való felkészülésről, annak prioritásairól, "amelyek nem csupán az Európai Unió legfontosabb feladatait, érdekeit, hanem Magyarország legelemibb érdekeit is felölelik".

A magyar elnökség alatti kiemelt témakörök között említette a gazdasági stabilitás megteremtését, a gazdasági növekedés elérését, továbbá a kis- és közepes vállalkozások támogatását. Ugyancsak a prioritások között sorolta fel az európai szociális modell megőrzését, a szegénység elleni küzdelmet és ezzel összefüggésben a roma kérdés kezelését. "Mindezek a kérdések Magyarország legelemibb érdekeit is érintik, egyúttal az európai közös jövő kihívásai között is számon tarthatjuk őket" - mondta a házelnök.

Kövér László elmondta, azokról a belpolitikai, illetve a gazdaság konszolidációját érintő kérdésekről is tájékoztatta vendégét, amelyeket a mostani kormánynak az elkövetkező időszakban el kell végeznie. Azt is elmondta, hogy ezzel összefüggésben milyen, a kormány politikáját támogató törvényalkotási feladatok állnak az Országgyűlés előtt, különös tekintettel az alkotmányozás folyamatára.

Elmondta, az egyórás eszmecserén partnerével megállapították: bár két különböző helyzetű, nagyságú és bizonyos értelemben eltérő érdekrendszerű országokról van szó, sok a hasonlóság Magyarország és Nagy-Britannia problémái között. "Közös érdekeink, közös céljaink is vannak" - tette hozzá, és megjegyezte, a magyar parlament igyekszik megtenni mindent a közös feladatok megoldása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását