2024. május 17. - Paszkál

Élet második telefontárcsa hang nélkül

Az év végéig megszűnik a vezetékes távhívások tárcsázásánál sok esetben még most is hallható második tárcsahang - mondta Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese.
2010. november 29. hétfő 12:56 - HírExtra
Hozzátette, most a második búgó hangjelzés akkor hallható, amikor valaki a 06-os belföldi, valamint a 00-ás nemzetközi előszámot hívja. A második tárcsahang bevezetését 1964-ben a belföldi és nemzetközi távhívás lehetővé válása indokolta. A helyi telefonközpontok nem voltak felkészítve hosszabb számok tárolására, ezért a 06 belföldi, majd 1972-től a 00 nemzetközi, külföldi előtét tárcsázását követően egy újabb, úgynevezett második tárcsahang jelezte a belföldi illetve nemzetközi távhívó központra történt sikeres kapcsolódást.

Az előfizető pedig csak ezt követően kezdhette el tárcsázni a hívószámot.

Ma már azonban a hagyományos telefonközpontok technológiai fejlődése miatt semmi nem indokolja a távhívó előszámok után hallható második tárcsahang fenntartását, ezért jogszabály is kötelezi a szolgáltatókat annak 2010. december 31-ig történő megszüntetésére.

Villám István, a Magyar Telekom operatív szabályozási osztályvezetője közölte, a társaságnál néhány tízmillió forintba kerül az átállás. Az előfizetőknek az átállást illetően semmit nem kell tenniük, csupán az első búgó hang után a teljes számot kell tárcsázniuk.

A szolgáltatók a változásról értesítették, értesítik az előfizetőket, illetve az NMHH és a szolgáltatók - Invitel, UPC, Magyar Telekom - honlapján is lehet tájékozódni róla. A Magyar Telekom négy-öt ütemben hajtja végre a változtatást, s december 10-re be is fejezi az átállást. Az Invitel december 24-ig állítja át központjait.

Takács Péter, az NMHH hírközlési és média biztosa elmondta, a változás nem érinti a kábeltelefonokat és a mobiltelefonokat, csak a régi klasszikus rézkábeles hálózatok eszközeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását