2024. május 11. - Ferenc

Szerény karácsony lesz az idei

A magyarok fele kevesebb mint húszezer forintot költ idén karácsonyi ajándékokra - derült ki az Ipsos Zrt. reprezentatív karácsonyi kutatásából.
2010. december 2. csütörtök 07:04 - HírExtra
A lakosságnak csupán kicsivel több mint az egyötöde számol harmincezer forintnál nagyobb karácsonyi kiadással - olvasható a Sanoma Budapest Zrt. által az MTI-nek küldött összefoglaló közleményben.

A megkérdezettek szintén egyötöde tízezer forintnál kevesebbet szán ajándékozásra, 10-20 ezer forint közötti értékű vásárlást pedig 28 százalék tervez.

A válság hatását jelző adat, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a karácsonyi kutatás résztvevőinek csaknem száz százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem vesz fel hitelt az ünnepi vásárlás fedezésére.
Ugyanakkor nőtt azoknak a száma is, akik egyáltalán nem vesznek ajándékot karácsonyra: 2009-ben még csupán 19 százalék, 2010-ben viszont már 25 százalék nyilatkozott így.

Az ajándékok toplistáján előkelő helyet foglalnak el a kozmetikumok, a ruházati cikkek, és bár még dobogós helyen szerepelnek a könyvek, népszerűségük visszaesett: 2008-ban még 47 százalék volt a könyvek részesedése, 2009-ben és 2010-ben viszont már csupán 40 százalék.

A kutatás eredményei szerint a magyar lakosság egyre tudatosabban tervezi meg a kiadásokat, és ezen a téren is folyamatosan nő az internethasználat elterjedtsége. Az ajándékot vásárlók 63 százaléka azonban továbbra sem tájékozódik vásárlás előtt - az emberek nagy része csak decemberben tér be egy hipermarketbe, ahol néhány órát keresgélve, a helyszíni benyomások alapján választja ki az ajándékokat.

A Sanoma Budapest Zrt. megbízásából 2007 óta vizsgálják minden évben a felnőtt magyar lakosság karácsonyi vásárlási szokásait és az adott év karácsonyára vonatkozó terveit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását