2024. május 19. - Ivó, Milán

Tárgyalt a magyar-szlovén bizottság

Az európai területi társulásokról, önkormányzati együttműködésekről és turisztikai fejlesztésekről is tárgyalt csütörtökön Nagykanizsán a magyar-szlovén vegyes bizottság.
2010. december 16. csütörtök 16:34 - HírExtra
A rendezvényt szervező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkársága az MTI-vel közölte: az ülésen megvitatták a szlovén-magyar határon átnyúló együttműködési programokat. Szó volt a térséget érintő, alakulóban lévő vagy már bejegyzett európai területi társulásokról.

Bemutatkozott a szlovén, magyar és osztrák önkormányzatok együttműködésén alapuló 24 Város Szövetség, és a megbeszéléseken nagy hangsúlyt fektettek a határon átnyúló turisztikai fejlesztések témájára is.

A tárca közlése szerint a 2011-es munkaterv irányainak meghatározásánál a magyar fél arról biztosította szlovén partnereit, hogy a jövő év első fél évében a területi együttműködést kiemelt EU-elnökségi témaként kezeli. A vegyes bizottság magyar társelnöke Virág Rudolf, a területi államigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár, a szlovén társelnök pedig Roman Lavtar, a helyi önkormányzatokért és regionális politikáért felelős kormányhivatal képviselője.

A vegyes bizottság legutóbb 2009 novemberében a szlovéniai Lendván találkozott, azóta a két országban tartott önkormányzati választások nyomán szlovén és magyar oldalon is megújult a tagozat.

A helyi és regionális hatóságok közötti határ menti együttműködési megállapodást a két fél 2007. október 17-én, az első magyar-szlovén együttes kormányülésen írta alá. A vegyes bizottság 2009-ben alakult meg, elsősorban a helyi önkormányzatok közötti kapcsolatok fejlesztésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását