2024. május 18. - Erik, Alexandra

WikiLeaks: Magyarország a gáz miatt aggódott

Magyarországot aggasztotta, hogy Azerbajdzsán nem tud elég földgázt biztosítani a tervezett Nabucco gázvezetékhez, és az USA szerette volna megismerni és pontosan ismertetni a magyarokkal az ezzel kapcsolatos azeri álláspontot.
2010. december 17. péntek 07:46 - HírExtra
A portál brit médiapartnere, a The Guardian című vezető baloldali napilap honlapján közzétett, 2007. áprilisi keltezésű diplomáciai irat szerint az Egyesült Államok azerbajdzsáni nagykövete, Anne E. Derse abban a hónapban találkozott Natik Alijev azeri energia- és iparügyi miniszterrel, hogy megvitassa vele a jövőbeni azerbajdzsáni földgázkitermelés ügyét.

A nagykövet tájékoztatta Alijevet, hogy (Matthew) Bryza, az amerikai külügyminisztérium (európai és eurázsiai ügyekért felelős) államtitkár-helyettese néhány napon belül találkozni fog Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel, akivel egyebek mellett a Nabucco-vezetékről fog tárgyalni. A tájékoztatás szerint Magyarországon aggódnak amiatt, hogy Azerbajdzsán nem lesz képes a vezetékrendszer beindításához elégséges mennyiségű földgáz szállítására.

Az amerikai nagykövet biztosítani akarta, hogy e budapesti találkozó előtt az amerikai kormány megismerje és pontosan vissza tudja adni azt az üzenetet, amelyet az azerbajdzsáni kormány el akart juttatni a Nabucco gázellátásával kapcsolatos készségéről és képességéről. Alijev kijelentette: az azeri kormány meg akarja mutatni, hogy kész részt venni kereskedelmileg életképes gázprogramokban, köztük a Nabuccóban, ám az azeri gázkitermelés jelentős része, ha éppen nem a zöme a BP olaj- és gázipari cégen múlik.

Amikor az amerikai nagykövet rámutatott, hogy Azerbajdzsán európai gázszállítási szerződésektől eshet el, ha nem tudja biztosítani az európai fogyasztókat arról, hogy képes és hajlandó ellátni őket földgázzal, a miniszter hangsúlyozta: kormánya kész és hajlandó együttműködni az európai vásárlókkal, de a BP kötelezettségvállalásainak maga nem tud eleget tenni. "Naivitás lenne" Azerbajdzsán részéről, ha elkötelezné magát 5-10 milliárd köbméter betáplálása mellett a Nabuccóba anélkül, hogy valamilyen befolyása lenne a BP felett - idézi a leirat az azeri szakminisztert.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását