2024. június 2. - Kármen, Anita

Lepipálva az 1936-os rekord

Továbbra is a nyírségi tájegységben a legsúlyosabb a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese kedden az MTI-vel.
2010. december 28. kedd 12:29 - HírExtra
A Nyírségben a talajvíz szintje meghaladja az 1936-ban regisztrált eddigi rekordértéket is - mondta Kató Sándor védelemvezető-helyettes. A talaj víztelítettsége már novemberben 74,4 százalékos volt, a sokéves átlagot 56 százalékkal haladta meg. A decemberi adat - ez szilveszter után lesz végleges - sem ígér sok jót, hiszen eddig az átlagosnál több volt az eső és a hó.

A Nyírség egyik településén, Újfehértón továbbra is harmadfokú a belvízvédelmi készültség, ott 200 lakóházat fenyeget a belvíz. A hidegre fordult időjárás most segíti a védekezést, a lefagyott területeken a jég alól is szivattyúzzák a vizet, s mentesítik a lakások környékét az elöntésektől. Szabolcsban jelenleg öt belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, öt öblözetben másodfokú, míg két körzetben elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a térségi vízügyi igazgatóság.

Emellett Újfehértón kívül további 40 településen másodfokú, míg 7 helyen elsőfokú készültséget tartanak fenn az önkormányzatok. Védekezik két vízgazdálkodási társulat, a nyírségi és a felső-szabolcsi is a területén, másodfokú készenlét keretében üzemeltetik szivattyútelepeiket és tisztítják csatornáikat. A megyében az elöntött terület nagysága meghaladja a 45 ezer hektárt, a 450 négyzetkilométert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását