2024. május 17. - Paszkál

Jövőre is lesz iskolatej

Az iskolatej program 2011. évi folytatásáról szóló vidékfejlesztési minisztériumi rendelet január elsejétől hatályos, a támogatást már a tejfeldolgozók is igényelhetik - közölte a VM.
2010. december 29. szerda 19:56 - HírExtra
A közlemény szerint 2011-ben 800 millió forint jut az iskolatej program támogatására. A program keretében eddig Magyarországon a gyermekeknek csak mintegy tíz százaléka kapott naponta egy pohár tejet ingyen. Az új VM-rendelettel ez a kör bővülhet. A támogatás segítségével tanítási napokon 2,5 deciliter tej, azzal egyenértékű ízesített tejkészítmény vagy ömlesztett sajt juthat el a magyarországi óvódásokhoz és iskolásokhoz. A támogatás mértéke az intézményfenntartó székhelye szerint változik.

A 2011-ben az intézményfenntartókon túl azok a tejfeldolgozók is igényelhetik a támogatást, akik piaci lehetőséget látnak a programban.

A településeket adóbevételük és hátrányos helyzetük figyelembevételével a rendelet három csoportba sorolja, ami alapján 20, 50 vagy 100 százalékos támogatást kaphatnak az iskolatej programra.

A visszajelzések szerint vannak ilyen tejfeldolgozók. Amíg csak intézményfenntartók igényelhették a támogatást, addig a több hónapos kintlévőség likviditási problémát okozott a feldolgozóknál. Az új rendelet ezt orvosolja - hangsúlyozza a VM.

Magyarországon a tej és tejtermékek fogyasztása jóval elmarad az EU-s átlagtól és az egészségi szempontból indokolt értéktől. Az iskolatej program 2004 óta segít uniós és állami támogatással, hogy a tej- és a tejtermékek fogyasztási kultúrája már gyermekkorban kialakuljon. Emellett hozzájárul a gyermekek számára szükséges fehérje-, vitamin-, ásványi anyag- és energia-bevitelhez, rendszeres táplálkozásukhoz, valamint ösztönözi őket a természetes étrend követésére - áll a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását