2024. május 19. - Ivó, Milán

Súlyosbodó gondok az Alsó-Tiszán

Utolérheti a Felső-Tiszáról érkező következő árhullám a folyó alsó szakaszán tetőző áradást; jelenleg másod- és elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, de egyre nagyobb kockázatot jelent a magas vízállás mellett a kialakuló jégtakaró.
2010. december 31. péntek 15:02 - HírExtra
Összeérnek az árhullámok

A Körös és a Maros áradása jelentősen késlelteti a tiszai árhullám levonulását, emiatt a vízállás a következő napokban Csongrádnál és Mindszentnél másod- (750 centiméter), Szegednél első fok (650 centiméter) fölött marad - közölte Kozák Péter a regionális vízügyi igazgatóság vezetője.

A Tisza felső szakaszáról érkező újabb árhullám az új év első napjaiban az Alsó-Tiszán utolérheti az előzőt, Csongrádnál és Mindszentnél 10-20 centiméteres további áradást okozva. A jövő hét első felében várható tetőzéskor mindkét vízmércénél kevéssel 800 centiméter felett lehet a vízállás. Szegednél az akkor már apadó Maros miatt nem várható visszaáradás - tudatta az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A tartós hideg miatt a következő napokban fokozott jégképződésre, eleinte erősödő zajlásra, majd a jég beállására is kell számítani. A jelenlegi magas vízállás mellett kialakuló jégtakaró és az annak felszakadásakor meginduló zajlás az árvízi kockázatot jelentősen növeli.

Az Alsó-Tiszán a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon másod-, a szegedi vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A védekezésben 272-en vesznek részt, ők főként a figyelőszolgálatot látják el, de munkájukat nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok - közölte Kozák Péter.

A belvíz is terjeszkedik

A becslések szerint 833 négyzetkilométert boríthat belvíz az Alsó-Tisza vidékén, de a hótakaró miatt nehéz felmérni az elöntött terület nagyságát. A jövő héten várható felmelegedés miatt a helyzet romlására számítanak

Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén 272,5 négyzetkilométer vetést és 253,5 négyzetkilométer szántót borít víz - közölte Kozák Péter.

A belvíz gyorsabb levezetése érdekében 28 munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat, vágják a nádat. A másod-, illetve harmadfokú készültség mellett üzemelő 29 szivattyútelepeken naponta átemelt víz mennyisége 4,9 millió köbméter. A védekezésben 234-en vesznek részt - tudatta az igazgató.

A vízgazdálkodási társulásoknál másodfokú készültség mellett folyik a munka. Negyven településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Csongrádon, Kunszentmártonon és Pálmonostorán, ahol harmadfokú a készültség.

A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb - 1080,5 négyzetkilométer - az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását