2024. május 17. - Paszkál

Szükségtelen a tájékoztatás

Már nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
2011. január 3. hétfő 09:01 - HírExtra
Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató közleménye szerint a vasárnapi mérési adatok alapján nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, mivel tovább csökkent Budapesten a kisméretű szálló por koncentrációja.

Hozzátette: az ellenőrzött adatok alapján a kisméretű szálló por (PM10) koncentrációja egyik fővárosi mérőponton sem érte el a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), így a tájékoztatási fokozat jogi feltételei nem állnak fenn. A vasárnapi átlagértékek az összes mérőhelyen az egészségügyi határérték (50 µg/m3) alattiak voltak.

Tájékoztatása szerint az adatok alapján Tarlós István főpolgármester megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A kommunikációs igazgató kitért arra: a főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik az elmúlt napokban autó helyett a közösségi közlekedést használták, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát december 31-én rendelte el Tarlós István Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását