2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az ORFK már felkészült

A rendőrség felkészült az EU soros elnökségével összefüggő közlekedésrendészeti feladatok végrehajtására - közölte Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
2011. január 4. kedd 16:12 - HírExtra
Mint elmondta, országosan kétszázhatvan rendezvény biztosítását végzi majd a rendőrség a következő fél évben. Az aktuális forgalmirend-változásokról a rendőrség internetes oldalán (www.police.hu) külön menüpontban, folyamatosan tájékoztatják az állampolgárokat.

Az EU-elnökséggel összefüggő rendezvények leginkább a fővárost és Gödöllőt érintik, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság szorosan együttműködik a rendezvények biztosításában a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal.

Jánosik István ezredes, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője arról számolt be, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a delegációk által használt útvonalak kijelölésekor a fővárost övező gyorsforgalmi úthálózatra helyezték a hangsúlyt. A vendégek többsége repülőgéppel érkezik, és az M0-s autóúton, az M3-as és az M31-es autópályákon viszik őket a gödöllői kastélyba, amely több uniós rendezvénynek is otthont ad.

Mint mondta, ennek az az előnye, hogy - mivel a delegációk nem mennek be a fővárosba - "nem vágják ketté" Budapestet, nem borítják fel a főváros napi életét, ráadásul, mivel gyorsforgalmi utakról van szó, kevesebb a szintbeli kereszteződés is, így kevésbé zavarják a delegációk a közlekedőket.

Megjegyezte: a BRFK felkészült arra, hogy kellő szakmai színvonalon hajtsa végre a biztosításokat, de nem hagyják magára a fővárost sem, a napi feladatokat továbbra is elvégzik, az állampolgárok nem fogják úgy érezni, hogy kevesebb rendőr lenne az utakon, sőt közlekedési rendőrből több is lesz.

Az ezredes szerint elkerülhetetlen, hogy Budapesten is biztosítsák a szálláshelyeket, közigazgatási központokat, szimbolikus helyszíneket, de ezeken a területeken a lezárás csak a szükséges mértékben és ideig fog tartani. A főosztályvezető kérte a közlekedők megértését és segítségét, és azt javasolta, aki nincs tisztában a rendőri karos forgalomirányítási jelzésekkel, az frissítse fel tudását.

Török Csaba alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője arról beszélt, hogy mivel jelentős a delegációk által érintett útvonalak tranzitforgalma, az autópálya-kezelővel és a Pest megyei közútkezelővel mindent megtesznek azért, hogy a delegációk közlekedése minél zökkenőmentesebb legyen, az autópályákon például előre jelzik a rendőri biztosítás módját.

Közölte: lesznek sebességkorlátozások is, de ezek nem befolyásolják majd a folyamatos haladást, és nem lesz forgalmi torlódás a delegációk miatt. Egy kérdésre válaszolva elmondta: az út- és látási viszonyok, valamint a delegációt irányító parancsnok határozza meg, hogy a delegációk milyen sebességgel haladnak majd, de a sebesség megválasztása nem jelent közlekedésbiztonsági kockázatot. A delegációk egyébként megkülönböztető fényjelzéssel haladnak majd.

Mint mondta, egyeztettek a közútkezelővel és a gödöllői önkormányzattal is, hogy minél kisebb fennakadást okozzanak a rendezvények. Beszámolt arról is, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság saját állománya mellett a rendészeti szakközépiskolákból érkező tiszthelyettesek is segítik majd a rendezvények biztosítását.

Makula György az MTI-nek elmondta: a soros elnökséggel összefüggő többletfeladatok biztosítása céljából a rendőrség - saját költségvetéséből - 50 új autót szerez be, 2011 második negyedévében pedig 60 új motorkerékpárt.

Hozzátette: a rendőrség felkészült, hogy a héten kezdődő rendezvénysorozatot biztosítsa, de lesz néhány nagyobb, kiemelt rendezvény, amelynek biztosítása sok rendőrt és járművet igényel, ezért indokolt az új járművek beszerzése.

A szóvivő arról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy mennyi pénzt költ az új járművek beszerzésére a rendőrség, sem arról, hogy milyen típusú autókat szereznek be, mivel erről még folynak az egyeztetések. Jelezte azonban, hogy a soros elnökség után a járművek a rendőrség tulajdonában maradnak, és a mindennapi közbiztonsági munkában segítik a rendőröket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását