2024. május 19. - Ivó, Milán

UD-ügy: letörölték a hangfelvételek egy részét

Törölték a Csányi Sándort érintő lehallgatott telefonbeszélgetések egy részét a YouTube-ról - közölte a hvg.hu.
2011. január 6. csütörtök 16:52 - HírExtra
Előző nap a Népszabadság internetes kiadásában közölte, hogy az Ud Zrt.-hez köthető megfigyelési botrányhoz kapcsolódóan újabb, mintegy húsz, eddig nem ismert hangfelvételt tett közzé egy ismeretlen, magát HungarianDemocratként jegyző felhasználó a YouTube videómegosztón.

A kiszivárogtatott felvételek zömén a nol.hu állítása szerint "Tóth János az Ud Zrt. vezetője hallható, s a beszélgetőpartnerei között van Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Csányi Erika, az OTP-vezér felesége, valamint maga Csányi Sándor is".
A megfigyelési botrányba keveredett UD Zrt.-t egyebek mellett államtitoksértés, lőfegyverrel való visszaélés és személyes adatok jogosulatlan megszerzése miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója, Laborc Sándor jelentette fel még 2008 szeptemberében - emlékeztetett a cikk.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írta meg, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vizsgálatot indított a videomegosztó portálra felkerült újabb, a titkosszolgálatok által rögzített hanganyagok kapcsán. A napilap információi szerint az AH azt vizsgálja, hogy a hangfelvételek között található-e olyan, amelyet a polgári elhárítás nem adott át a nyomozó hatóságnak, amikor a lehallgatási üggyel összefüggésben eljárások indultak.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a vizsgálat eddigi eredményei alapján a most közzétett beszélgetéseket azoknak a korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) állományában dolgozó munkatársaknak a közreműködésével rögzítették, akiknek a nyugdíjazását még Laborc Sándor, a szervezet korábbi főigazgatója hagyta jóvá.

A Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: nem zárható ki, hogy a szervezettől távozott személyek más üggyel összefüggésben is nyilvánosságra hozhatnak hangfelvételeket.

Az UD Zrt. jogi képviselője azt valószínűsíti, hogy manipuláltak a céggel kapcsolatos, interneten terjedő titkosszolgálati hanganyagok; Futó Barnabás azt mondta, hogy a teljes bizonyossághoz szakértői vizsgálat szükséges. Az ügyvéd közlése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Laborc Sándor csatolta feljelentéséhez 2008 őszén ezeket és más hangfelvételeket is, amelyeket azután nyomozás keretében megvizsgált a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség is, ám 2009 nyarán bűncselekmény hiányában megszüntették a büntetőeljárást.

"Ügyfeleim már meghallgatták az internetre felkerült hangfelvételeket, és valószínűsítik, hogy azok manipuláltak, vágottak, ennek teljes bizonyossággal történő megállapításához szakértői vizsgálat szükséges" - mondta Futó Barnabás. Álláspontja szerint, miután a hangfelvételek nyilvánosságra hozásához az érintettek nem járultak hozzá, felmerül a magántitok jogosulatlan megismerésének, illetve a különleges személyes adatokkal való visszaélés gyanúja.

"Azt várjuk, hogy a nyomozó hatóságok hivatalból megindítják a szükséges eljárásokat, ám ha erre nem kerül sor, akkor feljelentést teszünk" - mondta az UD Zrt. jogi képviselője.

Az ügyvéd megjegyezte, hogy szerinte több helyről is kiszivároghattak a felvételek, hiszen azokból egyes részleteket 2008 őszén már nyilvánosságra hozott Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke, illetve Szilvásy György szocialista politikus titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként. A két politikus ellen emiatt már vádat is emelt az ügyészség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását