2024. június 2. - Kármen, Anita

Tragédia: fejbe lőtték a képviselőnőt

Hat ember meghalt, 12 pedig megsebesült, amikor egy fegyveres támadó szombaton tüzet nyitott az éppen választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata képviselőre és támogatóira az arizonai Tucsonban, egy bevásárlóközpontban.
2011. január 9. vasárnap 09:58 - HírExtra
A közvetlen közelről fejbelőtt Giffords képviselőt megműtötték, állapota válságos. A golyó a kórház tájékoztatása szerint áthatolt a politikus agyán. Orvosai ugyanakkor derűlátók a politikus túlélési esélyeivel kapcsolatban, mert az altatás után reagált a hozzá intézett szavakra. A halottak között van Giffords tucsoni stábjának egyik vezetője, egy szövetségi bíró és egy 9 éves kislány is. A sebesültek közül 5-nek az állapota válságos. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el.

A hatóságok a merénylőt, Jared Lee Loughnert őrizetbe vették. A 22 éves Loughner, aki egy 9 milliméteres félautomata fegyverrel használt, a lövöldözés helyszínén két férfi a földre teperte. Clarence Dupnik, Pima megye seriffje kijelentette, hogy a merénylettel kapcsolatban, amelynek célpontja Gifford volt, egy második személyt is köröznek.

Dupnik szerint Loughner "instabil" személyiség, akinek "elmeproblémája lehet". Előélete során súlyosabb bűncselekményt nem követett el, a legkomolyabb konfliktusa a törvénnyel az volt, hogy 2007-ben kábítószer-fogyasztáshoz szükséges kellékek birtoklása miatt őrizetbe vették. Loughnerről az első jelentések azt állították, hogy az afganisztáni háború veteránja, ám utóbb kiderült, hogy jelentkezését 2008-ban nem fogadta el a hadsereg. Dupnik seriff rámutatott, hogy a merényletben szerepe lehetett az országban erősen kiéleződött politikai ellentéteknek és a felelőtlen, előítéletes nyilatkozatoknak, amelyek befolyásolhatták az instabil lelkületű merénylőt.

A merénylő a MySpace közösségi portálon elbúcsúzott barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá. A YouTube videó-megosztóra feltöltött, meglehetősen zavaros nyilatkozatainak egyikében azt állította, hogy feltalálta az új amerikai fizetőeszközt. Arról panaszkodott, hogy Gifford körzetében túlságosan sok az írástudatlan és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaz a szövetségi kormányzat. Loughner a kedvenc olvasmányai között felsorolta Hitler Mein Kampfját, a Kommunista kiáltványt, Huxley Szép új világját és Orwell Állatfarmját is. Elmeállapotát szakértők vizsgálják.

Gabrielle Giffords a demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozik. A képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot. Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A 40 éves politikus asszony Mark E. Kelly űrhajós felesége, aki a következő űrkomp misszió pilótája lesz. Kelly fivére jelenleg a nemzetközi űrállomáson szolgál. A képviselőnő támogatta az egészségbiztosítási reformot az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát.

Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen "értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban". Az elnök televíziós beszédben is elítélte a képviselőnő elleni támadást, akit a barátjának nevezett, és szövetségi segítséget ígért a nyomozásban az arizonai hatóságoknak. Ennek érdekében Robert Mueller, az FBI igazgatója a helyszínre utazott. Obama kijelentette, hogy nem ismeri a támadó indítékát.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt. Leszögezte, hogy egy olyan támadás, amelyet egy közfeladatot ellátó személy ellen követnek el, valamennyi közszolga ellen irányul. A képviselőházban a novemberi választások nyomán többségbe került republikánusok bejelentették, hogy elhalasztják az egészségügyi reform visszavonásáról tartandó, szerdára kitűzött szavazást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását