2024. május 12. - Pongrác
Újraindul a népszerű Mindentudás Egyeteme című műsor. A készítők egy sokkal színesebb, változatosabb műsort ígérnek.
2011. január 14. péntek 18:10 - Tóbiás Gábor
Pálinkás József és Christopher Mattheisen együtt nyomták meg az entert. Ezzel az MTA elnöke és a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója volt az első látogatója a megújult mindentudás.hu-nak.

Ez a történés volt az utolsó mozzanata annak a sajtótájékoztatónak, melynek során bemutatták a a Mindentudás Egyeteme c. ismeretterjesztő műsorsorozat frissített változatát, a Mindentudás Egyeteme 2.0-át.

Az eseményen Pálinkás József elmondta, hogy egy ilyen műsor segítségével az emberek szélesebb rétegeihez is eljutnak a legújabb tudományos eredmények és ez segíthet a mindennapi problémák megoldásában is.

Kiemelte, hogy az MTA-nak a közfeladatai közé tartozik, hogy közérthetően tájékoztasson a legfrissebb tudományos eredményekről és ennek az egyik módja az, hogy egy televízió műsoron keresztül mindenki megismerhesse, hol tart ma a tudomány.

Továbbá reményét fejezte ki abban, hogy a Mindentudás Egyeteme 2.0 hozzájárul ahhoz, hogy a természettudományok felkeltsék a fiatalok érdeklődését.

Kikövetelték

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója megtisztelőnek és örömtelinek nevezte azt, hogy a vállalata támogathatja a Mindentudás Egyetemét. „Kifelé tartunk egy nehéz időszakból. Ezért nagy szükség van kreativitásra és innovációra. Ebbe az elgondolásba szorosan illeszkedik az olyan programok támogatása, mint a Mindentudás Egyeteme 2.0” – mondta a vezérigazgató.

Azt is hozzátette, hogy a Magyar Telekom fontosnak tartja a társadalom szemléletformálást és a cég ezt az oktatás és a tudományos élet felkarolásán keresztül teszi meg.

„A Mindentudás Egyeteme mindenki számára elérhetővé teszi az új ismereteket” – mondta Mattheisen és hozzáfűzte, hogy ennek segítségével fejlődhet a digitális írásképesség, illetve az internethasználat. Ez esélyt teremthet a felzárkózásra és a gazdasági növekedésre.

Megjegyezte, hogy az ismeretterjesztő sorozat első öt éve olyannyira sikeres volt, hogy a média és a közönség szinte kikövetelte a folytatást.

Norvég segítség

A Mindentudás Egyeteme 2.0 támogatói között van a Norvég Alap is. Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete úgy fogalmazott, hogy egy ilyen műsor esélyt ad arra, hogy az emberek bepillantsanak a kulisszák mögé. „Ez egyfajta népfőiskola, az emberek sokat tanulhatnak ebből” – mondta a nagykövet asszony.

Sletner azt is megemlítette, hogy az elkövetkezendő öt évben újabb, hasonló jellegű támogatásokat terveznek Magyarországon.

Verziófrissítés


Rényi András, a Mindentudás Egyeteme 2.0 főszerkesztője elmondta, hogy teljesen újratervezték a műsor struktúráját.

Összesen tizenhat előadásra kerül majd sor, melyeket négy tematikus blokkba illesztenek bele. (Élet, környezet, társadalom és jövő.)

Azonban nem csupán az eddig megszokott „órai” előadások lesznek, hanem ezeket kiegészítik az éppen adott témát kicsit szélesebben bemutató kisfilmmel és kerekasztal-beszélgetésekkel.

Az első előadás felvétele január 15-én lesz Budapesten, a Semmelweis Egyetemen. Az érdeklődőknek Barabás Albert László fizikus beszél majd arról, hogy „kiszámítható-e az emberi viselkedésdinamikája”. Egyébként Barabás kizárólag a műsor kedvéért tért haza az USA-ból, ahol a kutatásait végzi.

Lenyomhatja a ValóVilágot


„Kötelességünk ilyen műsorokat létrehozni, tudjuk jóra is használni a médiát” – mondta Rákay Filip, a Magyar Televízió frissen kinevezett intendánsa. Azt is elárulta, hogy tavasztól, heti háromszor kerül majd képernyőre a Mindentudás Egyeteme 2.0.

Sallai László, a Mindentudás Egyeteme Nonprofit Kft. ügyvezetője a HírExtra költségeket és várható nézettséget firtató kérdéseire válaszolván elmondta, hogy a teljes projekt költségvetése 840 millió forint majd hozzáfűzte: „nagyon reméljük, hogy a nézettség vetekedni fog az egyéb valóságshow-kéval, volt már rá példa, hogy nézettségben utolértük az ilyen műsorokat.”

Az előadások
Barabási Albert-László január 15-i előadásával indul a magyarországi tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozatának folytatása. A tizenhat előadást Budapesten és hat további egyetemi városban(Miskolc, Szeged, Sopron, Pécs, Veszprém, Debrecen) hallgathatják meg az érdeklődők, a témákhoz kapcsolódó televíziós műsorokat pedig a Magyar Televízió és a Duna Televízió sugározza.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását