2024. május 8. - Mihály

Átalakul a kormány

Kan Naoto japán miniszterelnök pénteken átalakította kormányát, hogy ezzel segítse az ország gazdasági növekedésének beindítását, az államadósság csökkentését és a szabadkereskedelem további kiterjesztését.
2011. január 14. péntek 09:45 - HírExtra
 A kormányfőnek ez már a harmadik kabinetje tavaly júniusban történt hatalomra kerülése óta, ezúttal a minisztereknek mintegy a harmadát váltotta le. A 17 miniszterből azonban csak négy lépett be újonnan a kormányba. A külügy-, a védelmi és a pénzügyminiszter személye nem változott.

A jelentősebb változtatások között van, hogy Szengoku Josito helyett Edano Jukio, a kormánypárt ügyvezető főtitkára lett a kormány főtitkára, és hogy a fiskális politika egy konzervatív képviselője, Joszano Kaoru lett az újonnan kialakított gazdaságpolitikai, költségvetési és fogyasztási tárca birtokosa. Ő arról ismert, hogy a társadalombiztosítás egyre nagyobb költségeinek fedezésére növelni akarja az áfa-bevételt. Több miniszteri posztot is betöltött már korábbi kormányokban, a most ellenzéki Liberális Demokrata Párt színeiben.

A közlekedési és területfejlesztési miniszter Ohata Akihiro eddigi ipari, kereskedelmi és gazdasági miniszter lett Mabucsin Szumio helyett.

Szengoku és Mabucsin leváltását erőteljesen követelte az ellenzék a szeptemberi kínai-japán tengeri incidens kezelése miatt. Azzal fenyegetőztek, hogy ha ez nem történik meg, akkor bojkottálni fogják a tavaszi parlamenti üléseket.

Kan Naoto növelni akarja annak esélyét is a személyi változtatásokkal, hogy a parlamenttel el tudja fogadtatni a legfontosabb törvényeket, köztük a 2011-es költségvetésről szólót. Eddig ugyanis a személyi ügyek, botrányok elvonták a kormány figyelmét a munkától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását