2024. május 3. - Tímea, Irma
Túl vagyunk a karácsonyon, de a farsangi mulatozásoknak még nincs itt az ideje. Hol van még a tavasz és a természet ébredése? De ne csüggedjünk, a január is tartogat meglepetéseket számunkra!
2011. január 15. szombat 08:23 - Kancsár Edina
VIII. Határon Túli Magyar Összművészeti Fesztivál Győr, 2011. január 13 - 30.

Immár nyolcadik éve rendezik meg a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban a Határon Túli Magyar Összművészeti Fesztivált. A rendezvénynek célja, hogy összekötő kapcsot teremtsen a határon innen és túl élő magyarok között. Ha ön is szeretne részt venni e nemes kezdeményezésben, látogasson el a fesztiválra. 2011. január 13-án 17 órakor lesz a fesztivál ünnepélyes megnyitója.

XII. Világveleje Fesztivál – Budapest, 2011. január 19 - 22.



A Gödör Klub zenei szervezőcsapata, már tizenkét éve rendezi meg azt a sajátos fesztiválját, ami a 2kétezres évhez kötődő világvége-hangulatra emlékezteti az embereket. A több napos fesztivál a „de jó, hogy mégis tovább élünk!”- életérzést koncertdömpinggel, kiállításokkal és előadásokkal próbálja a tudtunkra adni, ami manapság igencsak ráfér minden emberre.

Ez a rendezvénysorozat véget vet a téli depressziónak, hiszen jelzi, hogy beindul a buli-szezon, vagyis hamarosan magunk mögött tudhatjuk a szürke hétköznapokat is. A rendezvény egyik fő dobása Méhes Marietta előadása lesz, aki több mint huszonhat éve nem volt Budapesten, és nem énekelte el dalait.

Pincéről pincére - Variációk Vincére – Villány, 2011. január 22.

Akik szeretik a bort, azok tisztelik a hozzá fűződő hagyományokat is. Ilyen a Szent Vincéhez, a bor védőszentjéhez kötődő hagyomány is, mely a Dráva-háromszögből terjedt el. Ilyenkor az volt a szokás, hogy a szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett "vincevesszők" állapotából megjósolták a szüret gazdagságát.

Ezen a napon egyik pincéből a másikba járva kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték és babonás fortélyokat vetettek be a jobb termésben reménykedve. A Siklóstól Villányig átvezető programsorozat célja, hogy a Vince-nap újra egy borvidéki hagyomány legyen.

Vince-napi vesszővágás Ópusztaszer, 2011. január 22.



Szent Vince napján, január 22-én van az év első jeles napja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ópusztaszer ugyan már nem része a borvidékeknek, azonban a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyt a területen. A néphagyomány szerint ezen a napon megjósolják a várható szőlőtermést.

A legismertebb a jóslatok közül, az időjárás alapján történő következtetés. Vagyis: „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – ha ezen a napon enyhe az idő és olvad a hó, akkor jó termésre lesz. Az Emlékparkban a „vincevessző” levágásával történik a jövendölés.

Ilyenkor lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről, ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy már átvészelte a szőlő a telet, így van remény a jó termésre. A vesszőt később vízbe is teszik, ha a rügyek kifakadnak, a hajtások mennyiségéből további következtetéseket tudnak levonni.

Farsangi Operagála Miskolc, 2011. január 28.

A miskolci színház egy igazi békebeli, téli meghittséget idéző farsangi operagálával várja az érdeklődőket. Az est első részében klasszikus operarészletek hallhatóak majd, a második részben pedig farsangi, derűs hangulatú meglepetéseket ígérnek a gála közreműködői. Ha valaki szereti az operát és a keringőt, ott a helye.

Reklámzabálók Éjszakája Budapest, 2011. január 29.



A Reklámzabálók Éjszakáján a reklámfilm-történet legeredetibb és legemlékezetesebb alkotásaival találkozhatnak a nézők. A tizedik jubileumát ünneplő turné ezúttal új helyszínen, a Millenáris Jövő Házában kerül megrendezésre 2011. január 29-én.

A reklámfilmeken kívül, látványos show műsorok, koncertek, stand up comedy és díjátadók színesítik majd a programot. Ezúttal a környezetvédelmi trendek, a felelős márkák és a megbízható arcok sokféleségét ismerheti meg a közönség. A 2011-es év központi témája, hogy "Öko-e vagy?", azaz a környezettudatosság.

A programban nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés népszerűsítésére. Január 29-én délután, a 2009-es reklámfilm-válogatás kerül bemutatásra, közösségi kertészettel és beltéri sportolási lehetőségekkel kiegészítve. Az este folyamán pedig a 2011-es felhozatalt láthatják az érdeklődők.

A Reklámzabálók Éjszakája
A rendezvény, Jean Marie Boursicot francia-svájci filmes filmtekercsek iránti szeretetéből született. A 30 évvel ezelőtt Párizsból indult eseménysorozatnak köszönhetően napjainkban 52 ország 172 városában - Zágrábtól New York érintésével egészen Rio de Janeiro-ig -, ünneplik a reklámszakmát évente.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását