2024. május 17. - Paszkál
Elfogadták a keretszámokat a fővárosi költségvetéssel kapcsolatban. György István főpolgármester-helyettessel beszélgettünk, mire jut, és mire nem.
2011. január 18. kedd 16:34 - Forján-Vass Máté
Nem költségvetést, csak keretszámokat fogadtak el, mit jelent ez?

Ez egy költségvetési koncepció, amiben az elveket határozzuk meg. Ezen számok mentén alakul ki az a kép, amely alapján kialakíthatjuk az idei év költségvetését. Nem szükséges, hogy kétszer vitatkozzunk a költségvetésről, most csak a keretszámokat nyújtottuk be.

Természetesen a belső mozgásokra és további átcsoportosításokra lehetőség van. A végső döntést a közgyűlést február közepén fogadja el, addig lehet megvitatni az átcsoportosításokat. A főpolgármester úr is megjegyezte, erre egyes kérdésekben szükség van.

Mely területeken?

A hajléktalan ellátást, a kisebbségi önkormányzatokat és a zöldterület fenntartást nevesítette, ahol szükséges növelni a forrásokat, ez azt jelenti, hogy valahonnét el kell vonni a pénzt.



Plusz forrása nincsen a fővárosi önkormányzatnak.

A főváros számadatairól sok az ellentmondás: Horváth Csaba szerint pénz maradt a kasszában, Demszky Gábor szerint 56 milliárdos hiány maradt, önök szerint ez 160 milliárd. Miért a több változat?

Nyilván különböző megközelítések lehetségesek. Az, hogy Horváth Csaba milyen pénzről beszél, azt tőle kell megkérdezni.

Ami a volt főpolgármestert illeti: ő azt mondta, hogy 56 milliárdos hiány van. Az átadás-átvétel után a kezünkbe kerültek a papírok a gazdasági osztályról, amelyek alapján kiderült, hogy ez a hiány 160 milliárd.

Nem mulasztott ezzel Demszky Gábor, hogy nem a teljes hiányt említett?

Ezt nem tudom megítélni. Ő 56 milliárdról beszél, a számítások viszont többet mutatnak. Az látszik, hogy a különböző projektekben, amit az előző vezetés indított számos probléma van. Ez legfőképpen a beruházások terén mutatkozik meg.

Előfordulhat, hogy ennek valamilyen feljelentés lesz a vége?

Az ÁSZ már több esetben indítatott eljárást a különböző megbízási szerződések terén. Azt nem hiszem, hogy minden hibát kriminalizálni kellene, de ha bűncselekmény nyomaira bukkanunk, akkor feljelentést kell tennünk.

Minden beruházást be tud fejezni a főváros?

Több olyan beruházás van, ami kétséges, hogy be tudjuk fejezni. A négyes metró második szakaszát el sem tudjuk kezdeni ebben a ciklusban. Vannak olyan projektek, amit külső cégeken keresztül akartak kivitelezni, mint például a Közraktárak projektet, ott is komoly gondokat észleltünk.

A Levegő Munkacsoport szerint a teherautók behajtási díján kereshetne valamennyit az önkormányzat.

Ez annyira így van, hogy már meg is emeltük azt a díjat, amit a tehergépkocsiknak kell fizetni, noha nem kétszeresére – ahogy azt ők javasolták – mert ilyen drasztikus lépést nem tartunk kivitelezhetőnek egyik pillanatról a másikra.



Az ellenőrzések hiányosságait is szóvá tette a Munkacsoport. Szigorítanak?

Ezzel kapcsolatban kapott feladatot a Budapesti Közlekedési Központ, a közterület-felügyelet és felvettük a kapcsolatot a BRFK-val is. A díjfizetési hajlandóság 10 százalékon van, másik szerint 40 százalékon, de akármelyik is igaz, ez messze van az elvárható szinttől, mindekképpen szigorítani kell a beszedést.

Milyen fejlesztésre lesz pénz ebben a ciklusban?

2011-ben nem hiszem, hogy lesz lehetőség nagyberuházásokra, a legfontosabbnak a városvezetés megerősítése. Ilyen anyagi lehetőségek mellett nehéz lesz ezt is megvalósítani.

A ciklusban nehéz megmondani mire lesz lehetőség, évente nem sok nagyberuházás indul. A folyamatban levőket igyekszünk befejezni.

Horváth: pluszban zárt a főváros
A szocialista képviselő korábban úgy nyilatkozott a HírExtrának, hogy a főváros minden évben pluszban zárt. „Tarlós István nyolcvanötmilliárd forint többlettel vehette át a fővárost Demszky Gábortól. Ez az adósságszolgálatra, a fejlesztésekre felvett hitel törlesztésére, és az új fejlesztések beindítására elegendő.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását