2024. május 19. - Ivó, Milán

Márciusra lesz megállapodás?

Az Európai Unió magyar elnöksége szeretné elérni, hogy az EU-tagországok márciusban közös álláspontra jussanak a közös uniós agrárpolitika (KAP) jövőbeni fő irányairól - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési.
2011. január 24. hétfő 21:03 - HírExtra
Az uniós mezőgazdasági miniszterek ülését elnöklő magyar tárcavezető elmondta: a mostani résztémában, a fenntartható gazdálkodással, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodással, illetve az éghajlatváltozás elleni fellépéssel foglalkozó eszmecserében közeledtek az álláspontok, és jelentős előrelépést tettek a téma egészének feldolgozása felé.

Februárban, a következő hivatalos találkozón külön foglalkoznak még a kiegyensúlyozott területfejlesztés problémájával - jelentette be. Fazekas Sándor emlékeztetett, a közös agrárpolitika most elkezdett korszerűsítésének fő célkitűzése, hogy garantálják a lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel való ellátását, a környezet megóvását, és a vidéki területek életképességét.

A fenntartható gazdálkodás "elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben is fenn tudjuk tartani az európai polgárok ellátását szolgáló élelmiszer-termelési kapacitásunkat" - fogalmazott a miniszter.

Azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy az uniós mezőgazdaság "csak az innováció segítségével tudja megválaszolni az előtte álló gazdasági és környezeti kihívásokat", a KAP pedig hatékony eszköz az innováció előmozdítására. A káros éghajlatváltozás elleni fellépést illetően hangoztatta: az unió azt szeretné, ha mezőgazdasága nem a probléma, hanem a megoldás része lenne.

Kiemelte, egyetértettek a miniszterek abban, hogy a környezeti szempontok érvényesítése, a természeti értékek védelme szükséges a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságához. A gazdálkodók is az adott tájban tevékenykednek, vigyázniuk kell a helyi természeti erőforrásokra, hiszen ott a későbbi generációk is szeretnének boldogulni, gazdálkodni - fejtette ki Fazekas Sándor.

A bürokrácia csökkentését, az eljárások egyszerűsítését is meg kell oldani - tette hozzá. A miniszterek hétfőn meghallgatták az Európai Bizottság beszámolóját a nemzetközi mezőgazdasági piacok helyzetéről. "Örömmel tapasztaltam, hogy a bizottság elkötelezett az élelmezésbiztonság megteremtése és az áringadozás kezelését célzó munka folytatása mellett" - értékelte az abban elhangzottakat Fazekas Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását